RSS Публикации | RSS Коментари | Facebook | Twitter |
Регистрация | Вход
Спортният глас на България

Ура! Голфът и Ръгби 7 са на Олимпиадата в Рио

Публикувано в: Ръгби
12:07, 10 окт 2009, Автор: , Преглеждания:137

rio2016

Вчера делагатите на МОК от 121-та редовна сесия проведена в датската столица Копенхаген, решиха да включат в програмата на олимпиадата в Рио и тази през 2020 година спортовете голф и ръгби във формат седмици.

След продължителни дебати и презентации на спортовете искащи официален статут за участие в Олимпиадата, делегатите решиха 63-ма за и 27 против голфа, и 81 за ръгби 7  и само 8 против него. Самия Жак Рох, шефа на МОК сподели, че е радостен от избора, но си остави и вратичка, споделяйки че все пак бъдещето ще покаже дали избора на тези два вида спортове е бил мъдър. Голф делегацията бе водена от капитана на Европа за „Райдър къп“ Колин Монтгомъри, който след пламена реч пред шефовете на МОК изречена през месец Юни в Лозана, която от тогава наклони везните в полза на голфа , бе много щаслив от признанието и успеха на спорта който представлява, като се надява че надпреварата в Рио ще бъде една от най-интересните събития в историята на голфа въобще. Бернард Лапасет президент на IRB, сподели че това е върха в неговата кариера и световно признание за обичания от мнозина спорт за джентълмени. На олимпийските игри Ръгби 7 ще има турнири за 12 мъжки и 12 женски отбора. Голфът ще е на 72 дупки за 60 мъже и жени. Така спортовете в програмата на летните олимпийски игри стават 28. Голфът се завръща на олимпийската сцена след 112 години, като е участвал на игрите през 1900 в Париж  и 1904 години в Сейт Луис, докато ръгбито за последно бе на олимпиада през 1924-та година отново в Париж, но във версията си с 15 играчи, като тогава след безредици по трибуните играта е била извадена за дълъг период от време.

Големият губещ се оказаха бейзбола и софтбола, за които Олимпиадата в Пекин бе последна за сега, но опитите за приемане в олимпийското семейство ще продължат и занапред.

1 коментар

  1. pazzolino казва:

    …ами след тази добра новина, остава само едно – Вашият колега Стефан Дойчев, който написа тук две много добри статии за ръгби, да започне да се готви за Олимпиадата. Той има наистина сериозен потенциал в ръгби-7.
    Другите му съотборници е добре да се ориентираме отсега към голфа, че до 2016-2020 възрастта ни ще позволява само това :-))))

Оставете коментар

Автор

Димитър Шопов

Подобни публикации