RSS Публикации | RSS Коментари | Facebook | Twitter |
Регистрация | Вход
Спортният глас на България

Ръгби

Публикувано в: Коментар, Ръгби
19:15, 31 окт 2009, Автор: , Преглеждания:3 341

Зародило се в началото на 19 век в Англия, днес ръгби се играе в повече от 120 страни из целия свят. За основател на спорта се смята Уилям Уеб Елис, а точната година на създаването на играта е 1823 г. в град Ръгби. Днес трофеят от най-голямото международно ръгби състезание – „Световната ръгби купа” носи неговото име (William Webb Ellis Cup), а състезанието приковава вниманието на милиони зрители от цял свят, като последнoтo, провелo се през 2007 г. във Франция е надминатo по зрителски интерес само от Световното първенство по футбол и Летните олимпийски игри.

Англия триумфира със Световната Ръгби Купа, 2003 г.

Англия триумфира със Световната Ръгби Купа, 2003 г.

В ръгби мач участват 2 отбора от по 15 състезателя, като са позволени до 7 смени на мач. Играят се по 2 полувремена по 40 минути на терен с размери ненадвишаващи 100 м. дължина и 70 м. ширина (размери, близки до тези на футболен терен). По време на играта всеки играч може да получава топката (с овална форма и дължина 30 см.) и да тича с нея, да я дава на друг играч и да блокира, задържа или бута противник, който държи топката. Пасовете с ръка напред, както и блокирането, задържането или бутането на противников играч без топка за забранени.

Целта е топката да бъде затисната от играч в противниковото точково поле (есе). Друг начин да се отбележат точки е чрез точен удар в противниковата врата, която има „Н” форма и е с ширина 5,6 м. и височина на напречната греда – 3 м. Топката трябва да премине между гредите или мисленото им продължение и същевременно над напречната греда. Затискането на топката в точковото поле (есето) носи 5 точки, а гол чрез удар с крак по време на играта носи 3 точки. При отбелязване на есе отборът има право на допълнителен удар с крак във вратата, който носи 2 точки.

21

От 1995 г. ръгби става професионален спорт, като основните международни състезания са :

 • Световна ръгби купа (Rugby World Cup)

Провежда се на всеки 4 години, следващата ще бъде в Нова Зеландия през 2011 г. В момента шампион е отбор на Южна Африка (с две титли общо, от 1995 и от 2007 г). Две титли има и отбора на Австралия (1991 и 1999 г.), следвани от Англия (2003 г.) и Нова Зеландия (1987 г.)

 • 6те нации (Six nations)

Провежда се всяка година (започва началото на месец февруари и приключва края на Март) и участват 6те най-силни европейски отбора – Англия, Италия, Ирландия, Франция, Шотландия, Уелс. В момента шампион е отбора на Ирландия.

osnovna-1

 • 3те нации (Tri nations)

Ежегоден турнир, провеждащ се от средата на юли до средата на септември месец. Шампион е отбор на Южна Африка.

 • Европейска ръгби купа (European Rugby Cup, известна още като Heineken Cup)

Европейско клубно първенство, провежда се всяка година, като участват отбори от Англия, Италия, Ирландия, Франция, Шотландия и Уелс. В първото издание на турнира взима участие и румънски отбор. В момента шампион е отбора на Лейнстър (Ирландия). Най-много титли има отбора на Тулуза (Франция) – 3.

Изпълнение на тъч

Изпълнение на тъч

Съществуват няколко разновидности на ръгби – ръгби 15, ръгби 13, ръгби 7, тъч-ръгби, плажно ръгби.

Ръгби 15 – най-популярната версия на спорта, по-горе разгледахме правилата.

Ръгби 13 – смята се за най-здравия и физически изискващ спорт. Отборите са съставени от 13 играча, като позволените смени са четири на брой. Целта отново е отбелязването на есе, като най-съществената разлика с Ръгби 15 е, че играча с топката не може да разчита на своя отбор при влизането в контакт с противника.

Ръгби 7 – най-динамичната версия на ръгби. Отборите са съставени от по 7 играча, играе се на терен със същите размери като за ръгби 15. Полувремето трае 7 минути. Избран за олимпийски спорт и ще вземе участие на игрите в Рио 2016.

Тъч-ръгби – безконтактна версия на играта. Възниква в Австралия малко преди малко повече от 4 десетилия като загряващо упражнение, но в последствие добива популярност и в днешно време има статут на отделен спорт. Практикува се от широк кръг участници – деца и възрастни, мъже и жени.

Плажно ръгби – отборите са съставени от 5 до 7 играча, като терена е значително намален. Най-популярно е в Италия.

Плажно ръгби

Плажно ръгби

11 коментара

 1. Много добра и полезна статия.Браво!!!

 2. Николай Костов казва:

  Много добра!

 3. Ованес казва:

  Супер е!

 4. Браво Стефане, продължавай в същия дух.

 5. Stefan Hranov казва:

  Отлична първа статия! И да пишеш за националния отбор – все пак сме с две поредни победи :-)))) За шампионата също, както и за участието на Валяците /Перник/ в регионалната европейска лига :P :D И не забравяй Ръгби 13 :-)
  Може някой път и интервю да вземеш от някой добър ръгбист! Особено ако дойде силен чужд отбор за `седмиците` през май :-)
  Много се радвам, че си написал тази хубава уводна статия! Дано запалиш млади хора по играта!

 6. Цветан Ангелов казва:

  Браво, много добра статия :) … И да, дано дойдат тази година чужди отбори, за да вдигнат нивото на турнира :)

 7. pazzolino казва:

  :-O ти пък кога прописа статии по разни издания??? Казвам го само с положителни настроения, понеже това горното е добро! Наистина ми се струва най-правилно да се набляга на разясненията на правилата на играта, както и „кой-кой-е в ръгби“, за да знаят хората какво гледат. И да запомнят – дума „меле“ НЯМА в този спорт!

 8. krushata казва:

  stef4o koga po4vat 6 te nacii.ot kolko 4asa i koi skoi 6te igrae.dai programa.4e ne6to ne namiram.krushata.

 9. krushata казва:

  namerih saita,ve4e znaq.6te gledame ma4ove i 6te piem bira.

 10. Ето тук ги има публикувани – програма и часове (българско време) на 6-те нации 2010 : http://sportvox.net/?p=33817 .

 11. Johny казва:

  mnogo dobro
  obi4kam rygbi!!!!!!!!!

Оставете коментар

Автор

Стефан Дойчев

Подобни публикации