RSS Публикации | RSS Коментари | Facebook | Twitter |
Регистрация | Вход
Спортният глас на България

Бьорндален пак победи, Михаил Клечеров с класиране в точките

Публикувано в: Биатлон, Зимни, Избрано
17:37, 11 дек 2009, Автор: , Преглеждания:156

bjorndalen

Оле Ейнар Бьорндален постигна поредната си победа в своята славна кариера. В днешния спринт, валиден за Световната купа по биатлон в австрийския зимен център Хохфилцен, норвежецът беше най-бърз от всички състезатели и премина десет километровото трасе за 26:14.0 минути. Опитният биатлонист отново не показа добро бегово време, но при стрелбата беше един от най-бързите за деня и това му помогна да стигне до крайния успех. Втори, на само 6.7 секунди след победителя, финишира Николай Круглов. Руснакът, както обикновено при състезания с две стрелби, не инкасира нито един пропуск на огневия рубеж и само по-слабото му бягане го лиши от това да се качи на най-високото стъпало на почетната стълбичка. Най-много за пропуснатата победа може да съжалява неговият сънародник Евгени Устюгов. Младият биатлонист вървеше доста добре преди стрелбата от положение „прав“, но пропуск при последния изстрел го прати в кошарата за 150 метра наказателна обиколка. Това забави фатално представителят на „сборная“ и той остана трети на 10.1 секунди от Бьорндален. По-нататък класирането се допълни от Максим Чудов, следван от феноменалния бегач Ларс Бергер, а шести финишира австриецът Кристоф Суман. Като цяло спринтът беше изключително оспорван. Стандартът на стрелба беше много висок и всяка грешка на огневия рубеж се оказваше решителна за позицията в крайното подреждане. За изравнените сили на отделните състезатели свидетелства фактът, че последният, който ще стартира утре в преследването Олександър Биланенко от Украйна е на 60-то място със само две минути изоставане от победителя.

На старт застанаха и четирима българи. Благодарение на безгрешната си стрелба и много доброто придвижване по трасето, Михаил Клечеров заслужи овациите като завоюва престижното 34-то място. Това е едно от най-успешните състезания за нашите биатлонисти в спринт от Световната купа и е гаранция за позитивното развитие на този спорт при мъжете. Само 8 секунди не стигнаха на Красимир Анев да се вмъкне в първите 60 състезатели. Той финишира 68-ми с два пропуска с малокалибрената пушка, като в последната обиколка и силите го напуснаха в битка за по-предно класиране. С по две грешки в стрелбата другите двама българи Владимир Илиев и Мартин Богданов заеха съответно 101-ва и 109-та позиция.

Лидерът в генералното подреждане Емил Хегле Свендсен бе далеч от най-добрите си дни, заемайки незавидното за неговите възможности 9-то място. Това, обаче, няма да му попречи да продължи да бъде водач във временното класиране. На второ място излезе днешният победител Бьорндален и при евентуален успех утре, той може да облече жълтата фланелка още в Хохфилцен. Австриецът Кристоф Суман остава на третото място, надявайки се, че пред родна публика ще направи по-добро представяне в преследването.

1 коментар

  1. Този наистина не е човек. Би ги в слаба форма. На Олимпиадата ще ги убие тотално. Иначе браво на Мишо, това е голям успех.

Оставете коментар

Автор

Венелин Петков. Секция "Волейбол", "Сумо" и "Зимни спортове".

Подобни публикации