RSS Публикации | RSS Коментари | Facebook | Twitter |
Регистрация | Вход
Спортният глас на България

Квартетът на „сборная“ спечели дамската щафета в Хохфилцен

Публикувано в: Биатлон, Зимни, Избрано
15:08, 13 дек 2009, Автор: , Преглеждания:105

kg

Световните шампионки от Русия триумфираха с време от 1:13:37.0 в щафетата 4х6 километра, която се проведе в австрийския зимен център Хохфилцен. Втори и трети на 3.8сек и 4.6сек се класираха съответно Франция и Швеция, като те до последно оспорваха позицията си във финален спринт. Германките, които спечелиха в Йостерзунд, финишираха четвърти с изоставане от 19.5сек. 

Състезанието беше много оспорвано и интересно за наблюдаване. За „сборная“ на старта застанаха Светлана Слепцова, Анна Булигина, Яна Романова и опитната Олга Зайцева. Въпреки отсъствието на звездата си Олга Пильова- Медведцева, рускините отново показаха, че се намират в много добра форма. Треньорът на Франция беше подбрал следните четири: Мари Льор Брюне, Силви Бекер, Мари Дорен и Сандрин Баи. Елизабет Хьонберг, Ана-Карин Олофсон-Зидек, Ана-Мария Нилсон и Хелена Йонсон пък бяха щастливите четири за шведите.

След предаването на първите постове, сред обичайните заподозрени Русия, Франция и Германия беше изненадващо отборът на Словения. Тея Грегорин показа много бърза и точна стрелба, като не използва нито един допълнителен патрон. За швеция младата Хьорнберг също се представи на добро ниво. Вторите постове на водещите отбори преминаха през огневия рубеж без особени проблеми, като класирането придоби следния вид: Русия, Франция, Словения, Германия, Украйна и Швеция.

Предаването на щафетите премина спокойно и състезанието вече навлезе в решаващата си фаза. Яна Романова от Русия стреля много бързо и точно от двете стрелкови положения и изведе руската щафета с 5.2 секунди пред квартета на Франция. Словенката Диана Равникар мина с 3 допълнителни патрона, но успя да запази третото място. За Германия изненадващо Андреа Хенкел беше крайно неубедителна в стрелбата си и изостана на 40 сек от лидерката. До края на поста, Романова имаше големи трудности с предвижването си, което беше добре дошло за преследвачките и те съкратиха до минимум изоставането си. Така разликата между първите 5 отбора, към които след последната стрелба от „прав“ се присъедини и Швеция, бяха в рамките на 10-15 сек.

Първата стрелба на последните постове се оказа малка част от зрелището, което предстоеше. Олга Зайцева затвърди мнението, че е страхотна стрелкиня и след 1 допълнителен патрон, запази първото място на отбора си. Сандрин Баи и Кати Вилхелм също ползваха услугите на презареждането, докато Хелена Йонсон се справи перфектно и излезе заедно с тях от огневия рубеж. По време на обиколката четирите нации се надпреварваха коя да излезе начело, като в крайна сметка на стрелбището пристигнаха в реда в който излязаха от предишната стрелба. Олимпийската шампионка Зайцева бе безапелационна и подпечата първата победа на рускините. Борбата за второто място обаче трябваше да се реши по оставащата обиколка от 3 километра. Французойката и шведката успяха да наваксат минималното си изоставане от Кати Вилхелм и след бърза атака по едно от изкачванията дори я изпревариха. След като елиминираха опонентката си, Баи и Йонсон си спретнаха финален спринт, като по- опитната Баи възтържествува.

Осмицата се запълва от отборите на Норвегия, които бяха доста неубедителни както в стрелбата така и в ски- бягането, Полша, Словения, Китай и Украйна. Като петата Норвегия е на цели 2:10.6 от победителките.

Българките в състав Емилия Йорданова, Ния Димитрова, Дафинка Коева и Нина Кадева- Кленовска се представиха разочароващо и заеха 21 място от 24 щафети. Емилия Йорданова изведе щафетата ни на 15 място, след първия пост, като Димитрова успя да ни задържи в топ 18. За жалост една наказателна обиколка на Дафинка Коева от положение „прав“ и две на Нина Кленовска, отново от „прав“, ни изхвърлиха чак до 21-0 място.

Оставете коментар

Автор

Rositsa Georgieva

Аз съм на 23 години, родена в гр. Нова Загора. Интересувам се от много спортове, но слабост са ми колоезденето, биатлона и плуването. Ако имате въпроси или препоръки, бих се радвала да ми пишете на georgieva.rossy@gmail.com

Подобни публикации