RSS Публикации | RSS Коментари | Facebook | Twitter |
Регистрация | Вход
Спортният глас на България

Ледената кралица отново показа кой е номер 1

Публикувано в: Зимни, Ски
00:15, 19 дек 2009, Автор: , Преглеждания:198

2

Линдзи Вон отново доказа кой е основният законодател в ски алпийските дисциплини при дамите в последно време, като днес отново напомни за себе си, грабвайки победата в суперкомбинацията провела се на писта О.К във френския зимен център Вал д’Изер.

Още в спускането американската скиорка премина убийствено бързо между 40-те врати, развивайки бясно темпо и успявайки да финишира със секунда и петдесет и две стотни по-бързо от следващата я като сиамски близнак нейна много добра приятелка, но и основен конкурент Мария Рийш от Германия. Канадката Емили Брайдън успя да финишира трета в първата част на суперкомбинацията, спускайки се за 1:46,35 минути. На старт застанаха 58 алпийки, финала на спускането видяха 49 от тях, като последна остана представителката на известната аржентинска ски фамилия Симари Биркнер – Мария – изостанала на близо единадесет секунди от Вон.

1

В ранния следобед времето на пистата О.К малко се постопли, като температурата на въздуха се покачи от минус 18 градуса по-време на сутрешния сеанс до минус 12 градуса по време на слалома. Малко след 14:00 часа местно време на старт застанаха 48 алпийки  във втората дисциплина от суперкомбинацията – слалома. Финалът на подреденото от швейцареца Петрини трасе успяха да достигнат 40 от тях, като с предизвикателството на 40-те врати не можаха да се справят Тина Мазе от Словения, Френци Ауфденблатен от Швейцария и още шест по-малко известни скиорки. Аржентинката Симари Биркнер успя да покаже по-високата си карвинг култура в закантването и избута цели две състезателки до 38-мото място. Последна днес имаше честта да завърши двадесетгодишната Франческа Марсалия от Италия, останала на почти петнадесет секунди от най-доброто общо време за надпреварата. Александра Колети от Монако неуспя да влезне в зоната на точките, но поданичката на принц Албер успя да запише чудесното 35-то място. Елена Простева от Русия показа, че руските алпийки гледат смело към Сочи 2014, като с време от 2:44,66 минути се класира 26-та. Тина Вейрайтер с 57-ми номер на гърдите си финишира комбинацията между техника и скорост с прекрасното 20-то място, показало, че ски културата  в Лихтенщайн не е само добро пожелание. Марион Пелисиер от Франция затвори първата десетка на днешния старт, като преди нея малките цифри до подуима запълниха Чеми Алкот от Великобритания, Катрин Цетел от Австрия, третата след спускането Емили Брайдън, останала едва седма след слалома, Ана Фенингер от Австрия и двете четвърти днес Ана Персон от Швеция и Михаела Кирхграсер от Австрия. Елизабет Гьоргъл от Австрия с време от 2:38.94 минути успя да се качи на третото стъпало на стълбичката на победителките в суперкомбинацията. Втора се нареди германката Мария Рийш с време от 2:38,71 минути, която не успя да навакса огромното си изоставане след спускането в силния за нея слалом. Логично победата днес след много спокойно каране в техничната дисциплина и без излишни рискове успя да грабне ледената кралица Линдзи Вон, издухала конкуренцията на малко над секунда от нейното страхотно общо време от 2:37,55 минути. По този начин Линзи грабна победата в първата  суперкомбинация за годината, валидна за световната купа и логично поведе за малката световна купа в дисциплината, записвайки пълен актив от 100 точки.

Борбата за големият кристален глобус се заплете още повече след като на върха имаме вече две алпийки, събрали 521 точки. Познайте кои са те? Да, познахте – Линдзи Вон и Мария Рийш, които утре ще спорят за нови точки и победи в спускането по пистата О.К.

3

снимки: АП

Оставете коментар

Автор

Димитър Шопов

Подобни публикации