RSS Публикации | RSS Коментари | Facebook | Twitter |
Регистрация | Вход
Спортният глас на България

Пасифик Колизеум ще избира между красота и бързина

Публикувано в: Зимни, Фигурно пързаляне, Шорттрек
20:45, 5 фев 2010, Автор: , Преглеждания:148

Състезанията по шорттрек и фигурното пързаляне ще се проведат в красивата „Пасифик Колизеум“. Тя е разположена в североизточната зона на Ванкувър, като се намира в китния парк „Хестингс“. Капацитета на съоръжението за олимпийските игри ще бъде сведен до  14 200 души, заради мерките за сигурност, докато на срещите по хокей от редовния сезон в нея могат да се съберат над 16 200 зрители, а пък по време на концерт дори бройката набъбва  с около 1500 фена повече. „Пасифик Колизеум“ е домакин на хокейния тим Ванкувър Джайънт от WHL лигата. До 1995 година тук са се подвизавали и небеизвестните Канъкс от НХЛ, преди да сменят местоположението си в града. Съоръжението е открито през далечната 1968 година, като мултифукционална зала за ежегодните изложения на „Пасифик Нешанъл Организейшън“. Много скоро обаче с навлизането на марката НХЛ във Ванкувър, залата започва да се използва  главно за хокейни мероприятия. Неин архитект е У.К.Ноуп славещ се с залитанията си към „формализъм“ стила в строежа на сгради, което оформя нейния външен облик и до днес. „Пасифик Колизеум“ през 2006 година е приела най-добрите млади хокеисти в света по време на Световното първенство за юноши, в което домакините от Канада печелят финала срещу Русия с 5:0. Тук е сниман и филма „Миракъл“ разказващ за чудото от 1980 година, когато неизвестните американски колежанчета побеждават непобедимия СССР и печелят златните олимпийски медали. След бързо реновиране отстрана на организаторите залата е готова за олимпийските игри и тръпне в очакване на най-добрите къньори в света на танците и скороста.

Турнира по фигурно пързаляне започва на 14-ти февруари, когато на леда олимпийската надпревара ще открият най-добрите спортни двойки в света представящи своята кратка програма. Олимпийските титли ще се решават на 15-ти за спортните двойки, на 18-ти за мъжете, на 22-ри за танцовите двойки и на 25-ти, когато дамите ще коронясат своята кралица. Официално турнира ще бъде закрит на 27-ми с традиционата гала вечер на медалистите. За съжаление за първи път от 1984 година, когато в Сараево българското фигурно пързаляне прави дебют на бели олимпиади с 18-то място на Кристина Боянова и Явор Иванов при танцовите двойки, няма да имаме участници в състезателната програма. А само преди четири години се надявахме на олимпийска титла.

Турнира по шорттрек стартира на 13-ти февруари, когато ще стискаме палци на Евгения Раданова и Марина Георгиева-Николова да преодолеят сериите на 500 м, докато мъжете ще излъчат победител на 1500 м. За 17-ти, е предвиден дамския финал в най-късата дистанция, като се надяваме да видим в него и българско участие, а защо не и някой медал. Асен Пандов, пък ще се включи в сериите на 1000 м. За 20-ти са предвидени раздаването на два комплекта медали. Дамите ще спорят на 1500 м, където отново очакваме чудо от нашите две състезателки, докато мъжете ще излъчат шампион на 1000 м. На 24-ти Евгения Раданова ще стартира в сериите на 1000 м, докато дамите ще излъчат медалистките в атрактивната щафетна дистанция на 3000 м. Последния ден за шорттрека на XXI-те Зимни олимпийски игри ще бъде 26-ти февруари, когато мъжете ще спорят в щафетата на 5000 м и в спринта на 500 м, докато дамите ще излъчат призовата тройка в дисциплината 1000 м, където се надяваме да видим мечтата на Евгения Раданова –  една от най-титолуваните ни зимни спортиски за златен олимпийски медал сбъдната. Стискаме  палци и нека шанса да бъде на нейна страна.

Оставете коментар

Автор

Димитър Шопов

Подобни публикации