RSS Публикации | RSS Коментари | Facebook | Twitter |
Регистрация | Вход
Спортният глас на България

Сайпръс Маунтин

Публикувано в: Зимни, Избрано, Ски, Сноуборд
20:34, 7 фев 2010, Автор: , Преглеждания:153

Планината Сайпръс се намира само на 30 минути по бързата магистрала на север от Ванкувър. Сайпръс е щедър домакин на ски и сноуборд ентусиастите, като има в състава си около 47 различни ски писти, много от които са пригодени за нощно каране. Любителите на писалките също не са забравени, като на тяхно разположение са зони с обща дължина от 19 км. Сайпръс е център и на ходенете по сняг с т.нар. котки. След забързания и чудесно прекаран ден за отмора, похапване или просто наслаждаване на чаша кафе, в района на Сайпръс се намират много и чудесно пригодени зони за релакс и възтановяване.

Сайпръс ще бъде домакин на надпреварата в сноуборда и ски свободен стил. За целта са изградени и нужните съоръжения, разделени в две зони. Едната е адаптирана за свободните стилове, като една до друга се намират пистата с бабунки нужни за могула и шанците за скокове (еъриалс). Другата зона е пригодена за сноуборда, като едно до друго си граничат трасетата за бордъркрос и тръбата за халфпайпа. Освен за бордъркрос и паралелен слалом, пистата ще бъде използвана и от състезателите в атрактивната и нова дисциплина ски-крос. Във финалната част на двете трасета са издигнати трибуни, които могат да поберат около 12 000 зрители, докато на половин тръбата могат да се насладят само 8 000.

За съжаление близоста до Тихия океан, който се вижда от върха на Сайпръс и необичайно топлата зима през тази година доведоха до вземането на крути мерки от организаторите около запазването на наличната снежна покривка, като затвориха съоръженията в Сайпръс за обикновени туристи. Това стана месец преди началото на игрите, като достъпа на простосмъртните ще бъде подновен едва на 12-ти март, след края и на параолимпийските игри. За всеки случай организаторите доставят всекидневно нови порции сняг от близката и доста по висока Блекмаунтин, а също и оръдията за изкуствена настилка работят с пълна сила.

Програмата в сноуборда стартира на 15-ти февруари с дисциплината бордъркрос за мъже. На следващия ден ще стискаме палци за единствената ни участничка тук в Сайпръс Александра Жекова да успее да се класира на финала, а защо не и да спечели нещо повече. За 17-ти и 18-ти февруари са предвидени стартовете в суператрактивната дисциплина халфпайп за мъже и жени. На 26-ти пък ще се състои и последния старт на Сани Жекова в дисциплината Паралелен гигански слалом, докато последния комплект медали в Сайпръс ще се раздадът един ден по-късно в същата дисциплина, но за мъже.

Направилите дебют през 1992 година в Албервил дисциплини от свободения стил ще присъстват и тук във Ванкувър, като техния брой нарасна с още една. През 92-ра в Албервил бе приет могула, като равноправен член в олимпийското семейство, две години по-късни в Лилехамер и скоковете намериха място под слънцето на белите олимпиади. Сега във Ванкувър пък атрактивната дисциплина ски-крос ще излъчи за първи път олимпийски шампион в своята история. На 13-ти и 14-ти февруари най-добрите могулисти при дамите и мъжете ще застанат на старт в търсене на златото. На 21-ви и 23-ти пък, най-добрите в ски-кроса ще излъчат за първи път своите призьори, докато  на 24-ри и 25-ти на ред ще са майсторите на  отскачането от тръмплина и пируетите във въздуха.

снимки:www.vancouver2010.com

Оставете коментар

Автор

Димитър Шопов

Подобни публикации