RSS Публикации | RSS Коментари | Facebook | Twitter |
Регистрация | Вход
Спортният глас на България

Уислър Слайдинг Център

Публикувано в: Зимни, Избрано
10:44, 8 фев 2010, Автор: , Преглеждания:156

Намиращият се в планината Уислър  леден улей Слайдинг Център ще бъде домакин на надпреварата по бобслей, шейни и скелетон за мъже и жени от програмата на зимните олимпийски игри във Ванкувър. Отстоящия на около 125 км северно от Ванкувър леден улей е разположен в долината Фицсимонс криик, по най-долните склонове на съседната на Уислър планина Блекомб. Всъщност съседни една до друга две планини оформят мега курорта Уислър Блекомб, в който ще се проведат доста от надпреварите на игрите. От своя страна пък Уислър и Блекомб са част от голямата планинска верига Кост Маунтинс.

За различните надпревари Уислър Слайдинг Център има различна дължина. Така например в бобслея улея е дълъг 1,450 м, като по него са разположени 16 завоя. За скелетона пистата е малко по-къса от тази за бобслея – 1,395 м, като завоите отново са 16. При шейничките в мъжката надпревара  дължината на спускането ще бъде от 1,374 м, докато в мъжките двойки и при дамите пистата ще има само 14 завоя и най-късата дължина от 1,198 м. Съоръжението е предвидено да поеме максимално около 12 000 зрители.

Официалното откриване на Слайдинг Център е през месец декември 2007 година, докато старта на строежа му е бил почти три години по-рано пред декември 2004-та. Цената на изграждането му е около 105 млн. канадски долара. В дизайна и проекта на трасето са замесени Stantec Arhitecture Limited, благодарение на които  през 2002-ра в Парк сити, Солт Лейк сити се състоя една от най-динамичните надпревари  в историята на белите олимпиади по проектитания от тях улей. На 21-ви февруари 2009-та, немския състезател Феликс Лох развива най-високата скорост развивана някога от шейна, като  заковава скоростомерите на 153.98 kм в час.

Завоите 1,2,4,5,6 и 8 все още са безимени, докато останалите десет си имат прелюбопитни имена. Така например завой номер 3 се казва Wedge или клин. Завой номер 7 е кръстен на канадския бобслеист Пиер Лудерс, който през март 2008-ма се разбива зловещо в него. Завои 9 и 10 се казват Lynx или рис, в чест на красивото животно имащо висока популация в  цяла Британска Колубия. Завой номер 11 е с име Shiver, което означава тръпка. Сигурно преминаването през него носи силна тръпка на участниците. Комбинацията от завои 12,13,14 и 15 пък са кръстени на златната треска, която е тресяла региона от 1850 до 1899. Последния завой 16 носи звучното име Thunderbird.

Програмата на надпреварите в Уислър Слайдинг Център се открива на 13-ти февруари с първите два манша на надпреварата при мъжките шейнички. Ден по-късно те ще излъчат първия шампион на ледения улей. На 15-ти и 16-ти наред ще са дамите спускащи се с шейни надолу по леда. Последния ден на шейните в програмата на игрите във Ванкувър ще е 17-ти февруари, когато в два манша ще се реши коя е най-бързата мъжка  двойка в света за следващите четири години. На 18-ти започват златната треска състезателите и състезателките в скелетона, докато ден по-късно са последните два манша за тях, в които ще се излъчат и медалистите. Последни на старт застават бобслеистите, като първите стартове са предвидени за 20-ти февруари, когато мъжките двойки ще направят първите си две спускания по улея. Ден по-късно те ще определят и екипите призьори. На 24-ти февруари дамите ще излъчат имената на новите си шампионки, докато на 27-ми мъжките четворки ще закрият олимпийските надпревари в Уислър Слайдинг Център.

снимки:www.vancouver2010.com

Оставете коментар

Автор

Димитър Шопов

Подобни публикации