RSS Публикации | RSS Коментари | Facebook | Twitter |
Регистрация | Вход
Спортният глас на България

Шен Хуе и Жао Хонгбо поведоха след кратката програма при спортните двойките

Публикувано в: Зимни, Фигурно пързаляне
18:30, 15 фев 2010, Автор: , Преглеждания:152

Олимпийската мечта, като че ли най-после започва да се сбъдва за китайската спортна двойка Шен/Жао, които вчера късно през нощта българско време успяха да изнесат страхотна кратка програма от турнира по фигурно пързаляне на ледената пързалка във Ванкувър.

След едно пето и две трети места на предните олимпийски турнири в Нагано, Солт Лейк сити и Торино, участващите за четвърти път на олимпийски игри, Шен Хуе и Жао Хонгбо изтискаха най-високите оценки от съдиите за вечерта. Под звуците на „“Who Wants to Live Forever” на Браян Мей, трикратните световни шампиони изпълниха всичките си елементи,скокове и трикове абсолютно чисто и с невероятен синхрон, получавайки силни овации от публиката изпълнила „Пасифик Колизеум“. В крайна сметка те получиха обща оценка от 76.66 точки, като за изпълнение получиха 42.42 точки, докато за стил- 34.24 точки.

Не по-малко атрактивни от тях бяха европейските вицешампиони от Талин’2010, Алиона Савченко и Робин Шолкови от Германия. Облечени, като арлекини те представиха на канадския лед много прочуствена кратка програма излълнена с много любов, съвпадаща точно с празника на влюбените „Свети Валентин“. Под звуците на „Send in the Clowns“, немската двойка изпълни по брилянтен начин изхвърлянето на тройния флип, последвалото го чудесно синхронно изпълнение на троен толуп, блестящ троен луц с двоен лифт и на финала виртуозно летене във въздуха на белия арлекин Алиона, подържан с една ръка от черния такъв Робин, накарало всички в залата да се изправят на крака и бурно да аплодират германската двойка. За съжаление съдиите видяха макар и минимална разлика в двете съчетания, като присъдиха по-ниска оценка на Савченко/Шолкови – 75.96 точки, спряно китайските ветерани Шен/Жао. Оценката им леко подразни публиката в „Пасифик Колизеум“, като много малко оставаше да изрази по-бурно мнението си за съдийското решение със серия от дюдюкания, които за сега бяха спестени.

Трети след кратката програма на спортните двойки останаха настоящите европейски шампиони Юко Кавагучи и Александър Смирнов от Русия. Те събраха обща оценка от 74.16 точки, като показаха интересна хореография, в която двамата партньори влезха в ролите на красиви лебеди инспирирани от музиката на Камил Сент-Саенс и неговата чудесна творба „Лебеда“. След тях на четвърта и пета позиция останаха останалите две китайски двойки – Пан/Тон и вторите от Торино’о6 Дан и Хао Жан. Шести и седми след кратката програма са двете канадски двойки – Дуве/Дейвисън и Лангльои/Хей. Едва осми са руснаците Мукхартова/Трянков. В надпреварата участват 20 двойки от 12 страни. Късно тази нощ  спортните двойки ще представят и волната си програма, като началният час на надпреварата е предвиден за 3:00 часа. Всички интересуващи се от фигурно пързаляне ще тръпнат в очакване, да видят дали за първи път от Инсбрук’64 златния медал няма да отиде в ръцете на фигуристите от Русия, която от 1964 тотално доминира в надпреварата и е печелила всички златни медали при спортните двойки оттогава до днес.

Оставете коментар

Автор

Димитър Шопов

Подобни публикации