RSS Публикации | RSS Коментари | Facebook | Twitter |
Регистрация | Вход
Спортният глас на България

Историческа победа за Шен Хуе и Жао Хонгбо в турнира по фигурно пързаляне

Публикувано в: Зимни, Избрано, Фигурно пързаляне
18:34, 16 фев 2010, Автор: , Преглеждания:148

Рано тази сутрин българско време се състоя волната програма при спортните двойки. Тя бе историческа и влезе в аналите на олимпийското движение, защото за първи път от игрите в Инсбрук’64 на олимпийския връх в тази дициплина се изкачват  фигуристи извън Русия/СССР. След 46 години на тотална руско-съветска доминация, света видя едни нови шампиони от Китай.

Отказалите се през 2007 година китайци Шен Хуе и Жао Хонгбо, се завърнаха през този сезон с една единствена идея – да успеят да покорят големия Олимп. 31-годишната Шен Хуе и 36-годишния и съпруг  Жао Хонгбо направиха безгрешна волна програма, с която отчаяха съперниците си. Голямото преимущество на китайската двойка пред останалите конкуренти за златния медал бе чистото, ритмично и синхронно изпълнение на всичките елементи, трикове, подръжки, скокове и изхвърляния, които Шен и Жао представиха пред публиката в „Пасифик Колизеум“ по време на волната си програма. Под звуците на незабравимата „Адажио в ге минор“ на Албинони, търсещите златното отличие в четвърта олимпиада китайци успяха да покажат чуствена програма изпълнена с перфектни изпълнения на троен толуп, комбинация двоен аксел-двоен аксел, троен луц-двоен лифт, изхвърляния в троен луц и салхов, спирали и въздушна акробатика. С прекрасното си съчетание китайските фигуристи събраха 139.91 точки от волната програма и с общ актив от 216.57 точки за двете си появявания на леда Шен Хуе и Жао Хонгбо ликуваха с така бленуваната от тях олимпийска титла.

Четвъртите от Торино’06 китайци Пан Цин и Тон Жиан направиха отлична волна програма, като под звуците на „Impossible Dream“ на Хисаиши ефирно се пързаляха по леда на „Пасифик Колизеум“ и предизвикаха доста сълзи в очите на публиката. Тяхната програма бе оценена от елитното жури с първа оценка за вечерта – 141.81 точки, като от четвърто място след кратката програма Пан и Тон успяха се преборят за сребърния медал в надпреварата, след като събраха обща оценка от 213.31 точки. За съжаление по-слабото им представяне през първия състезателен ден ги лиши от мисълта за  нещо повече от второто място. След чудесното начало на олимпийския турнир, немската спортна двойка Алиона Савченко и Робин Шолкови, доказа за пореден път, че волната програма е ахилесовата им пета по пътя към златните отличия. Само преди по-малко от месец по време на европейското първенство в Талин, след първа оценка в кратката програма Савченко и Шолкови изпуснаха златния медал след слаба волна програма. На олимпийския лед във Ванкувър германската двойка направи същото упражнение. Този път нервите на Робин не издържаха и въпреки чудесните скокове и приземявания след изхвърляния във въздуха на Алиона, нейния партньор провали вечерта, като на няколко пъти регистрира неточности при изпълнението на отделните елементи. Тяхната програма бе оценена само за 134.64 точки. Общата им състезателна оценка след двудневната надпревара на леда бе 210.6о точки, стигнали им само за бронзовия медал. Така след шестото място преди четири години Алиона Савченко и Робин Шолкови прибавят първи олимпийски медал към световните и европейски титли, красящи богатата им колекция. Кой знае може пък след четири години в Сочи, да успеят да сбъднат олимпийската си мечта, както това сториха Шен и Жао във Ванкувър.

За първи път oт Инсбрук ’64, Русия не само, че не печели златния медал, но дори остава и извън разпределението на медалите. Във Ванкувър най-добре се представиха японо-руската двойка Юко Кавагучи и Александър Смирнов останали четвърти след много слаба волна програма изпълнена с редица неточности и падания от страна на мъжката половинка в двойка Смирнов. Петото място остана за сребърните медалисти от преди четири години Дан и Хао Жан от Китай. Шестицата затвориха канадците Джесика Дуве и Брус Дейвисън. Бившите европейски шампиони от Русия – Мария Мукхартова и Максим Трянков останаха седми, докато украинците Татяна Волосожар и Станислав Морозов заеха осмата позиция. Така след чудесния край на олимпийската мечта на китайците Шен Хуе и Жао Хонгбо, които не се отказаха да я преследват докрай, днес на леда в „Пасифик Колизеум“ ще се настанят мъжете, изпълнявайки своята кратка програма. Дали Евегени Плюшченко ще успее да победи отново след дългото си отсъствие на ледения ринг или някой от младите му конкуренти ще отвърне на удара предстои да разберем от 2:15 българско време.

Оставете коментар

Автор

Димитър Шопов

Подобни публикации