RSS Публикации | RSS Коментари | Facebook | Twitter |
Регистрация | Вход
Спортният глас на България

Ейван Лисачек открадна златото от Евгени Плюшченко

Публикувано в: Зимни, Избрано, Фигурно пързаляне
18:14, 19 фев 2010, Автор: , Преглеждания:243

Очакваната с изключителен интерес волна програма при мъжете от олимпийската програма на фигурното пързаляне предложи освен обичайната доза красота, динамика и виртуозност на кънки, нещо повече от обикновенна драма. Вторият след кратката програма американец Ейван Лисачек излезе на леда безкрайно мотивиран да спечели първия златен медал за САЩ след Калгари’88, където Браян Бойтано успя да се окичи със златния медал. Оттогава руско – украинското господство властва на мъжкия лед. Под звуците на „Шехерезада“ от Римски-Корсаков, 24-годишният американец изпълни прекрасна волна програма, с изключително чисто и точно изпълнение на всички елементи в нея, като всичко това бе поднесено с много артистизъм и чуственост жегнала почти всички зрители в зала „Пасифик Колизеум“, която за пореден път се пукаше по шевовете. Като, казваме почти всички имайте предвид руските привърженици, които очакваха Плюшченко да победи, но не бяха хич очаровани от това, което американския му съперник направи на леда. За волната си програма Лисачек получи оценка от 167.37 точки, които прибавени към оценката от кратката програма правеха сбор от 257.67 точки.

Евгени Плюшченко се появи на леда за изпълнението си на волната програма в типичния си самоуверен стил, като получената висока оценка от американския му претендент за златния медал въобще не го беше стреснала. Защитаващия си титлата от Торино руски фигурист бе избрал „Tango Amore“, като музикален фон на съчетанието си, което този път не блестеше толкова ярко, колкото това преди четири години. Леки неточности още в първата комбинация скокове четворен-троен тулуп изпита Плюшченко, нещо нехарактерно за неговата класа. Също така артистичноста му не беше толкова брилятна, както тази на Лисачек, въпреки че се опита да се заиграе с публиката изпълнявайки няколко бързи танго стъпки, които бяха оценени подобаващо от нея, възнаграждавайки го с бурни аплаузи. Е, не такива с каквито бе възнаграден американския фигурист след флирта си с нея. Другия елемент, в който Евгени отстъпи на Ейван, беше финалния пирует, в който руския шампион влезе някак вяло, докато Лусачек не само че се въртеше бързо, но и вложи в този момент цялата си енергия и живителна сила, която притежаваше,  изпращайки ясно послание към публиката, съдиите и конкурентите за златното отличие. Евгени Плюшченко получи оценка от 256.36 точки за волната си програма, която той прие доста хладникръвно след съобщаването и в залата. Оценката му беше по-ниска от тази на Лусачек, като разликата идваше в оценката за изпълнение, която бе с около два пункта по-ниска отколкото на американския фигурист, докато двамата получиха еднаква оценка за стил. Общата оценка на Плюшченко за двете му съчетания бе 256.36 точки. Така титлата отиде в САЩ, като за горд неин носител бе обявен Ейван Лисачек, докато за Плюшченко остана среброто – второ за него след Солт Лейк сити. Всъщност руснака имаше поводи за радост, въпреки загубената титла след, като стана едва втория мъж в историята на олимпийското фигурно пързаляне с три медала от игрите.

Въпреки, че бе достатъчно близо, като оценка до атака на златното отличие, японеца Дайсуке Такахаши не бе убедителен във волната си програма и само добрата преднина от останалите фигуристи от първия ден му остави бронзовото отличие в него. Той получи оценка от 156.98 точки за волната си програма, като събра обща оценка от 247.23 точки. Сребърния медалист от преди четири години Стефан Ламбиел от Швейцария успя да направи отлична волна програма, като получи трета оценка в нея, като само 0.5 точки не му стигнаха да спечели бронзовото отличие, като трябваше да се задоволи с четвъртото място. Пети остана представителя на домакините Патрик Чан, докато американеца Джони Уиър оформи шестицата. Японците Ода и Козука превзеха седмото и осмо място, докато третия американец Джереми Абът се нареди девети. Силният чех Брезина леко поразочарова с десетото си място. Силно за Казахстан се представи Денис Тен завършвайки на престижното единадесето място. Олимпийският турнир бе разочароващ за французина Бриан Жубер, който имаше сериозни апетити към златния медал, но получи само 16-ти резултат.

След края на надпреварата започнаха и скандалите около съдийството, като според руснаците златния медал им бил откраднат. Руския министър-председател Владимир Путин поздрави Плюшченко с телеграма наричаща сребърния медалист „златен“. „Приемете искрените ми поздравления за великолепното ви представяне на тези олимпийски игри. Вашето сребро е като злато. Вие преодоляхме всички трудности и извършихте смела, решителна постъпка – с блясък се върнахте в големия спорт и показахте сложна програма на леда във Ванкувър“, се казва още  в телеграмата. В същото време вицепрезидентът на руската федерация по фигурно пързаляне Олег Нилов заяви, че Русия е длъжна да подаде жалба относно съдийското решение да се присъди златния медал на американския фигурист. „Лисачек не показа шампионско пързаляне и изобщо не може да се сравнява с техниката на Плюшченко“, добави Нилов.

Самия Плюшченко заяви: „Мъжкото фигурно пързаляне се превръща в танци, балет на лед. Нашият спорт тъпче на едно място. Неговото развитие спря в момента, в който титлите започнаха да печелят състезатели, в чийто арсенал няма четворни скокове. На всички е ясно кои са облагодетелствани от новата система за съдийство. Много фигуристи от Канада и САЩ не могат да изпълняват четворни скокове. Може би те се пързалят по-добре от мен, но изпълнението на сложни комбинации изразходва огромни количества енергия и това със сигурност се отразява на дългите и чисти линии. При старата система на оценяване печелех златото със сигурност. Тогава побеждаваха тези, които включваха в своите програми сложни елементи и преди всичко четворни скокове. Сега мъжкото фигурно пързаляне се превръща в танци. Дайте да се откажем и от тройните аксели. Днес дори на хората, които не владеят до съвършенство този елемент, се поставят високи оценки“ – завърши ранения руснак.

Какво ще последва не е много ясно, но въпреки скандала е нужно да поздравим Ейван Лисачек за златния медал, но за пореден път фигурното пързаляне доказа, че когато няма метър или хронометър нещата стават доста пристрастни.

Оставете коментар

Автор

Димитър Шопов

Подобни публикации