RSS Публикации | RSS Коментари | Facebook | Twitter |
Регистрация | Вход
Спортният глас на България

Петер Нортхуг спечели първия златен медал за Норвегия в ски бягането при мъжете

Публикувано в: Зимни, Избрано, Ски-Бягане
12:18, 23 фев 2010, Автор: , Преглеждания:121

Снимка: www.daylife.com

Легендарният Петер Нортхуг изведе Норвегия към първия златен медал при мъжете на Олимпийските игри във Ванкувър. В дисциплината „отборен спринт“ Нортхуг си партнираше с Ойстейн Петерсен, който имаше задачата да поддържа огъня на победата и да предава щафетата в удобни за съотборника си позиции. Петерсен изпълни перфектно зададената тактика и за великия му сънародник не остана нищо друго освен да покаже най-доброто от себе си, разминавайки конкурентите си по трасето. Все пак победата не дойде никак лесно, тъй като Нортхуг трябваше да навакса изоставане от около 5 секунди в последната обиколка. Във финалния спринт, обаче, на снежното поле имаше само един бегач и това беше именно представителят на „викингите“.

Сребърното отличие отида на сметката на дуета Тим Чарнке и Аксел Тайхман. Германците могат само да съжаляват, че не стигнаха до златото. Младият Чарнке съумя да натрупа известен аванс обиколка преди края, но силите на Тайхман не му позволиха да се бори с Нортхуг, който изпревари немеца в последните метри на надпреварата. Представителите на Бундестима, все пак, успяха да задържат позицията си и не дадоха на финиширалите на трето място руснаци да ги задминат. „Сборная“ се представяше от Николай Морилов и Алексей Петухов, които бяха сочени за фаворити в състезанието след златото в индивидуалния спринт. Въпреки това, силите им стигнаха само за място на почетната стълбичка.

Извън медалите завършиха тимовете на Канада, Казахстан и Чехия, които допълниха шестицата в крайното класиране на отборния спринт.

Оставете коментар

Автор

Венелин Петков. Секция "Волейбол", "Сумо" и "Зимни спортове".

Подобни публикации