RSS Публикации | RSS Коментари | Facebook | Twitter |
Регистрация | Вход
Спортният глас на България

Бьорндален изкова победата за Норвегия в щафетата; България на 16-то място

Публикувано в: Биатлон, Зимни, Избрано
23:23, 26 фев 2010, Автор: , Преглеждания:137

Снимки: www.daylife.com

В последното състезание от програмата на биатлонистите по пистата в Уистлър Олимпик Парк квартетът на Норвегия триумфира със златните медали. „Викингите“, в състав Халвард Ханеволд, Тарйей Бьо, Емил Хегле Свендсен и Оле Ейнар Бьорндален, демонстрираха много добри бегови възможности, комбинирани с чудесна стрелба във всички осем появявания на огневия рубеж. Голям принос за крайния успех има младият биатлонист Тарйей Бьо, който не се поддаде на напрежението и направи страхотен старт, като дори съумя да предаде щафетата на Свендсен на лидерска позиция. Той от своя страна свърши чудесна работа в битка с Доминик Ландертингер от Австрия и финишира отново първи. Крайната победа беше изкована от великолепното представяне на Оле Ейнар Бьорндален, който на първата стрелба отказа Кристоф Зуман, а при упражнението от положение „прав“ се справи и с Евгени Устюгов. По този начин Оле триумфира за шести път в своята кариера с олимпийско злато. Норвежците изминаха 30 километровата дистанция за общо време от 1:21:38. 1 часа.

Сребърното отличие отиде на сметката на Австрия. Симон Едер, Даниел Мезотич, Доминик Ландертингер и Кристоф Зуман бяха сочени от специалистите за абсолютни фаворити, но силите на опитния Зуман стигнаха само за второто място, след като при първото си появяване на огневия рубеж, той въртя и допълнителни 150 наказателни метри. Австрийците трябваше да се борят и за среброто, като в последните метри на надпреварата Зуман надделя във финалния спринт срещу водача в генералното класиране за Световната купа Евгени Устюгов.

Бронзовият медал беше завоюван от тима на Русия. „Сборная“ отново направи най-добрата стрелба в състезанието, но ските им този път не бяха подготвени по най-добрия начин и това ги лиши от възможността да се борят за нещо повече. Също така, слабата работа с малокалибреното оръжие от положение „прав“ на Антон Шипулин доста отдалечиха руснаците от челните отбори на втори пост.

Извън местата на почетната стълбичка, на четвърта позиция, финишира съставът на Швеция, предвождан от олимпийския шампион в преследването Бьорн Фери. Пети завършиха германците, които съумяха да изпреварят в последните метри сочените за сигурни медалисти биатлонисти на Франция.

На старт застана и щафетата на България. Нашите състезатели, в състав Михаил Клечоров, Владимир Илиев, Мирослав Кенанов и Красимир Анев, направиха добър старт за собствените стандарти и преминаха дистанцията с пасив от осем минути от времето на победителите, завършвайки на 16-та позиция от общо 19 финиширали отбора.

Оставете коментар

Автор

Венелин Петков. Секция "Волейбол", "Сумо" и "Зимни спортове".

Подобни публикации