RSS Публикации | RSS Коментари | Facebook | Twitter |
Регистрация | Вход
Спортният глас на България

Медалистите от третия ден на параолимпиадата във Ванкувър

Публикувано в: Зимни, Ски
19:03, 16 мар 2010, Автор: , Преглеждания:100

Ски-бягането и алпийските ски излъчиха поредните шампиони на провеждащите се X-те зимни параолимпийски игри във Ванкувър. В свободния стил на 20 км за мъже с проблеми в областа на ръцете второ злато от игрите спечели руснака Кирил Михайлов преминал в шампионски стил дистанцията за 52:07.7 минути. За втори път зад него по време на настоящите игри се нареди норвежеца Нилс-Ерик Улсет, докато бронза остана за друг руснак Владимир Кононов.

Първо злато за Канада спечели Браян МаКкийвър в 20 км свободен стил ски-бягане за мъже с визуални проблеми. Той преодоля трасето за време от 51:14.7 минути, като много добра работа свърши и напътсващият го водач по време на състезанието. Втори на около 40 секунди зад него остана Николай Полюкин от Русия, докато на третото място на почетната стълбичка на победителите успя да стъпи Василий Шапцибой от Беларус, като и за двамата представители на бившия СССР, това са втори отличия от параигрите във Ванкувър.

С второ злато от Уислър Олимпик Парк се окичи и рускинята Анна Бурмистрова, след като наделя в 15 км свободен стил ски-бягане за дами с проблеми в областа на  ръцете. Тя даде време от 49:16.3 минути, като само със седем секунди успя да изпревари украинката Юлия Батенкова в спора за златния медал. Трета в тази дисциплина остана Катаржина Роговиц от Полша.

Второ злато в сметката си  от игрите във Ванкувър прибави и германката Верена Бентеле, след като бе най-бърза в 20 км свободен стил за жени с визуални проблеми. Второто място зае 42-годишната рускиня Любов Василиева, докато бронза остана за една година по-малката от нея Ядвиха Скорабахатая от Беларус.

В алпийските ски домакините имаха нови поводи за радост след, като второ злато за тях донесе Лорън Уолстенкрофт в слалома за дами с проблеми в областа на ръцете, докато бронзов медал записа нейната сънародничка Каролина Вишневска. Среброто остана за 20-годишната германка Андрея Ротфус. Петра Смарзова от Словакия се движеше чудесно по трасето с второ време след първия манш, но допусна нелепа грешка във втория и отпадна от борбата за медалите.

При мъжете в същата дисциплина над всички след двата манша се оказа Адам Хал от Нова Зеландия, докато след чудесен втори манш представителя на маншафта Герд Шонфелдер успя да окупира второто място в крайното класиране, след като беше едва четвърти след първото спускане по трасето в Уйслър Крийксайд. Бронза остана за австралиеца Камерън Ралс-Рахбула изпреварил само със шест стотони от секундата австриеца Робърт Мейсбургер. Тази дисциплина беше една от най-масовите от началото на игрите, като цели 42-ма състезатели стратираха в нея, като само двама нестигнаха до финала. Иначе имаше представители от Иран, Армения, Босна и Херцеговина, ЮАР и Гърция, които допринесоха за повишения колорит на надпреварата.

Оставете коментар

Автор

Димитър Шопов

Подобни публикации