RSS Публикации | RSS Коментари | Facebook | Twitter |
Регистрация | Вход
Спортният глас на България

Ирек Зарипов с трета титла от Параолимпиадата във Ванкувър

Публикувано в: Биатлон, Зимни
19:13, 18 мар 2010, Автор: , Преглеждания:98

Руският параолимпиец Ирек Зарипов се превръща в един от героите на X-те Параолимпийски игри, провеждащи се през тази седмица във Ванкувър, Канада. Вчера късно вечерта 26-годишният руснак успя да спечели трети златен медал, след като победи конкурентите си в 12.5 км биатлон за мъже с проблеми в областта на двигателно-опорния апарат. И този път представителя от Урал успя да се наложи над опонентите си със завидна лекота, като записа общо време от 42:22.4 минути и само две грешки на огневия рубеж. Втори на само седем секунди зад него остана сънародника му Владимир Киселев, докато до бронза след  слаба стрелба успя да се докопа Роман Петушков също от Русия. По този начин на почетната стълбичка на победителите се качиха трима руски парабиатлонисти, което става за първи път на тези игри.

При дамите в по-късата дистанция от 10 км отново имахме руски триумф, след като 20-годишната Юлия Йовлева се справи най-добре от конкурентките си с трасето и стрелбата в Уислър Олимпик Парк. Тя пресече финалната линия с време от 38:46.6 минути, което остана ненадминато от останалите парабиатлонистки. Пореден медал към набъбващата си колекция от отличия спечелени тук във Ванкувър успя да прибави украинката Олена Юрковска, която този път остана със сребърния медал. 38-годишната олимпийска шампионка от Пекин преди две години, Андреа Ескау от Германия също се отчете с нов медал за родината си, след като остана трета в тази много интересна дисциплина. Публиката отново дари с много обич и овации превърналата им се в любимка руска състезателка Светлана Ярошевич, която въпреки огромното си изоставане от над 17 минути намери сили в себе си и успя да стигне до финала под бурните овации на многобройните фенове изпълнили зимния стадион и през този параолимпийски ден.

Анна Бурмистрова от Русия този път не успя да сложи нов златен медал на врата си, след като с невероятно слаба стрелба и цели седем пропуска на огневия рубеж, успя да завърши втора в 12.5 км биатлон за жени с проблеми в крайниците, като за пореден път демонстрира страхотните си бегови качества, които 23-годишната рускиня от Омск притежава. Златото остана за направилата само две грешки в стрелбата украинка Олександра Кононова, преодоляла трасето за 46:01.4 минути. Бронза стана притежание на друга украинка Юлия Батенкова, успяла да се пребори за него едва в последната четвърта стрелба, в която борещата се дори за златния медал полякиня Катаржина Роговиц направи цели два пропуска и предостави бронза на украинската си конкурентка, заемайки четвъртото място. Въпреки добрата си работа на огневия рубеж и само една пропусната мишена финладката Мая Лойтинойа се предаде в последния бегови километър и остана едва на шеста позиция.

При мъжете в люта битка за златото на същата дистанция, руската хегемония успя да прекрати поне за малко сънародника на Бьордален и Дели – Нилс-Ерик Услет, който успя да се възползва от доброто си каране по трасето и сравнително малкото грешки на огневия рубеж – само две и съвсем заслужено се окичи със златния медал. 38:29.4 минути бяха нужни на Нилс-Ерик да премине 12.5 км правейки успешни четири стопа в зоната за стрелба. Фаворита за златото в тази дисциплина Кирил Михайлов от Русия направи цели осем пропуска на огневия рубеж, които му костваха дори попадането сред първите трима, като остана едва четвърти в крайното подреждане. Среброто успя да спечели украинеца Григорий Вовчински, докато за бронза в последните метри успя да се пребори немския параолимпиец Йозеф Гийсен.

В последните две дисциплини за деня в биатлона 12.5 км за мъже и жени с визуални проблеми над всички бяха немските параолимпийци подпомагани от своите безценни водачи. При мъжете първо злато от тези игри успя да спечели Вилхем Брем от Германия, изпреварил само с пет секунди руснака Николай Полюкин, докато с бронза се отчете украинеца Виталий Лукяненко. При дамите трета титла от Ванкувър успя да спечели Верена Бентеле също от Германия, след като преодоля трасето за време от 43:57.3 минути. На цяла минута зад нея остана Любов Василиева от Русия, докато призовата тройка успя да попълни 17-годишната Михалина Лисова, също от Русия.

Оставете коментар

Автор

Димитър Шопов

Подобни публикации