RSS Публикации | RSS Коментари | Facebook | Twitter |
Регистрация | Вход
Спортният глас на България

Завърши Световното първенство по шорттрек в София, на което Жени каза Мерси и Чао

Публикувано в: Зимни, Избрано, Шорттрек
11:06, 22 мар 2010, Автор: , Преглеждания:317

В неделния ден се състоя последния състезателен ден на Световното първенство по шорттрек в Зимния дворец на спорта, на което столицата ни бе щедър домакин. Раздоха се общо шест комплекта медали, като след финала на надпреварата мило изпращане в края на състезателния си път, пред родната публика заслужи дългогодишната ни и най-титулувана спортистка в този динамичен зимен спорт Евгения Раданова. По рано през деня Жени показа високата си класа за пореден път в битките на 1000 метра, и въпреки трудностите и жестоката конкуренция успя да направи силно последно бягане в световния елит. В пре-елиминациите Раданова попадна в осма серия, където успя да финишира втора с време от 1:32.254 минути, класирайки се за следващата фаза. В силна серия номер 2, Евгения Раданова показа на по-младата си италианска конкурентка Ариана Фонтана какво е бърза кънка, като успя да я изпревари в спора за второто място даващо директна промоция за четвъртфиналите. В  тази серия Жени постигна време от 1:32.951 минути, като пред нея остана само тройната олимпийска шампионка от игрите във Ванкувър Мън Ван от Китай.

На четвъртфиналите, в трета серия Раданова имаше сериозна компания в лицето на Жоу от Китай, Ройтер от САЩ и Роберж от Канада, все медалистки от последните олимпийски игри. Въпреки това Жени не се стресна от конкуренцията и се опита да се пребори за второто място с американката Катрин Ройтер, показвайки завиден дух и желание за борба. За съжаление много малко не стигна на 32-годишната Раданова да стори това, като всъщност тази четвъртфинална серия се оказа и последната и гонка в света на големите кънки в нейната богата кариера. Времето с което Жени каза сбогом на голямата сцена бе 1:32.712 минути. В крайна сметка Евгения Раданова остана 12-та в дисциплината.

Другата ни участничка Марина Георгиева-Николова успя да завърши втора в седма пре-елиминационна серия, давайки време от 1:34.524 минути. В сериите даващи право за класиране в четвъртфиналния кръг, Марина попадна в шеста последна гонка. В нея конкуренцията бе повече от жестока, като компания и правеха две от големите звезди на спорта в последно време Сент-Жела от Канада и Катрин Ройтер от САЩ. Въпреки сериозните имена срещу себе си Марина Георгиева-Николова не се отказа лесно от борбата за четвъртфиналите, като в крайна сметка много малко не и стигна да успее се нареди на второто място, задоволявайки се с третото. Времето което Марина постигна в тази гонка бе 1:34.388 минути, което и донесе 18-то място в крайното класиране. При мъжете имахме само един представител Асен Пандов, който отпадна още в пре-елиминациите, където остана трети в осма серия записвайки време от 1:33.625 минути, което бе достатъчно само за 36-то място.

Титлите в последния ден имаха азиатски адресати, като огромен превес имаше силната корейската школа. При мъжете на 1000 метра победата грабна Хо Сук Ли от Република Корея записвайки 1:34.198 минути във финалната гонка, след едно тактическо бягане в нея. Втори остана сънародника му Квак, докато Джей-Ар Селски от САЩ отсрами американските бързи кънки с бронзов медал. При дамите в същата дистанция Мън Ван от Китай отново бе над всички побеждавайки във финала с време от 1:31.603 минути. Втора се нареди корейката Ха Ри Чо, докато бронза остана за Катрин Ройтер от САЩ. На незавидното четвърто място във финала се нареди Елис Кристи от Великобритания. В супер финалите на 3000 метра три корейки окупираха първите места. С време от 5:04.070 победителка стана Сеунг Хи Парк, следвана от Ха Ри Чо и Еон Бул Ли. При мъжете в същата дистанция Хо Сук Ли отново защити името си наделявайки над Квак и Селски във финалния спринт. Република Корея при дамите не срещна никаква съпротива от останалите конкурентни тимове в щафетните 3000 метра и отново спечели титлата с време от 4:08.356 минути. Втори останаха Канада, докато трети се наредиха Щатите. В мъжките 5000 метра над всички отново бяха „таегуците“ записвайки време от 6:44.821 минути. Втори остана американците, докато до бронза се докопаха германците надхитряйки китайската школа в шорттрека.

След края на състезателната програма се състоя мило тържество бенефис, на който голямата ни състезателка Евгения Раданова каза едно голямо Мерси и Чао на българската публика в края на своята богата кариера. Зрителите чуха благодарствени слова от самата Жени, а възпоменателни плакети и връчиха министъра на спорта Свилен Нейков и председателя на БОК Стефка Костадинова, които също благодариха на Раданова за това което постигна през тези 22 години състезателна дейност. Методи Манченко дари цветя от името на БНТ, докато приятели на Жени и подариха фланелка с номер 1 и нейното име на гърба. След това дълго шестваше почетният тур на леда на Раданова, хванала за ръка малкото момиче, което утре, заедно с новото поколение български спортисти, ще продължат по нейния път, която тя утъпка през годините. Ето какво сподели щасливата шампионка пред медиите след тържеството: „Постигнах всичко, което съм мечтала и много повече. Днес беше много специален ден за мен, тъй като това беше последния ми старт пред родна публика и наистина се отпуснах и бягах със сърцето си за всички хора, които са тук заедно с мен и с българския национален отбор. Много съм щастлива, че именно пред родна публика ще сложа край на своята спортна кариера. Благодаря на всички, които през всичките тези години бяха до мен и ме подкрепяха докрай. Благодаря им наистина. Утре заминавам за последното ми състезание, което ще бъде  военното световно първенство в Италия. След това искам да си почина известно време, тъй като трябва да взема едно голямо решение за себе си.“

снимки:shorttrack.ffsbg.com

Оставете коментар

Автор

Димитър Шопов

Подобни публикации