RSS Публикации | RSS Коментари | Facebook | Twitter |
Регистрация | Вход
Спортният глас на България

История на световните първенства: 1930 Уругвай

Публикувано в: Избрано
20:35, 11 май 2010, Автор: , Преглеждания:1 140

От днес SportVox ще Ви запознава с историята и мачовете от предишните световни първенства по футбол. В някои от материалите ще слагаме и ценни видео материали, които са запечатали атмосферата от всеки голям форум. Започваме с най-първия Мондиал на планетата, а именно – този в Уругвай през 1930 г.

Световната купа по футбол е замислена от основателите на ФИФА, а главната движеща сила за нейното реализиране е Жул Риме – президент едновременно на ФИФА и Френската федерация през 20-те години на ХХ век. Британците умишлено не взимат участие в първото заседание на ФИФА през 1904 г. в Париж, а оттогава до първото световно първенство през 1930 г. успяват да станат членове на организацията и да излязат от нея заради възникналите противоречия за заплащането на футболистите-аматьори.

Италия, Холандия, Испания, Швеция и Уругвай кандидатстват за домакинство на първенството, но европейците отстъпват пред пламенната молба на латиноамериканците, които през 1930 г. честват стогодишнина на независимостта си. Уругвай поема ангажимент да построи нов стадион в Монтевидео и обещават да поемат пътните разноски и хотелското настаняване на всички страни, които ще участват. Европейците обаче се замислят дали им се пътува с кораб по три седмици в двете посоки и два месеца преди началото на шампионата нито един отбор от Европа не е регистриран. Междувременно Аржентина, Бразилия, Парагвай, Перу, Чили, Мексико и Боливия са приели поканата за участие, също както и САЩ.

Латиноамериканските федерации са крайно огорчени и заплашват да оттеглят членството си от ФИФА. В крайна сметка Франция, Белгия, Югославия и Румъния (под влиянието на крал Карол II) преосмислят решението си и техни отбори отпътуват за Уругвай.

Заради ограничения брой – 13, отборите са разпределени в четири групи. Уругвай, Аржентина, Бразилия и САЩ са водачи в своите урни.

На 13 юли Франция открива първенството в мач срещу Мексико, но още в десетата минута изгубва вратаря Алекс Тепо, който е ритнат в челюстта. Левият халф Шантрел заема мястото му пред вратата (смени няма да са позволени още 40 години), но дори и с 10 играчи на терена френският отбор доказва, че е много добър. Преимущество от три гола е постигнато с попаденията на Лоран, Лангийе и Машино и едва тогава Карено вкарва за Мексико. Машино вкарва втори гол за крайната победа 4:1 за Франция.

Два дни по-късно Франция губи от Аржентина с гол, вкаран само 9 минути преди да изтече редовното време. В края на мача на терена настъпва истински хаос, тъй като Алмейда Рего свири последния съдийски сигнал цели шест минути по-рано, когато Лангийе атакува за евентуален изравняващ гол. В следващия си мач срещу Мексико Аржентина вкарва в игра младия Гилермо Стабиле, който е известен с прякора „Промъкващия се“. Той отбелязва 3 гола за победата на Аржентина с 6:3 (в мач с 5 отсъдени дузпи) и приключва първенството като голмайстор.

Аржентина заема първо място в Първа група, във Втора група се класира Югославия с победи над Бразилия и Боливия. В Четвърта група най-добре се представят САЩ, които стигат до полуфинал без допуснат гол в своята врата. Но тяхната тактика на забавяне на играта не може да отрази ожесточените атаки на аржентинците, които стигат до финал с победа от 6:1. В другия полуфинал Уругвай изпраща у дома Югославия със същата разлика в резултата и така финалът на първото Световно първенство е повторение на този от Олимпиадата през 1928 г.

Пабло Дорадо е автор на гола, с който Уругвай води 12 минути, след което Пеуселе изравнява и Аржентина повежда в 35-та минута с оспорван гол на Стабиле, за когото уругвайците твърдят, че е бил в засада. Напрежението се засилва още повече, когато Педро Сеа изравнява до 2:2 в началото на второто полувреме. В 65-та минута лявото крило Сантос Ириарте довежда резултата до 3:2 за Уругвай, които подсилват победата си с четвърти гол, изстрелян в мрежата от Кастро в последните секунди на мача.

Така Уругвай става първия световен шампион на Земята.

Голмайстор на първенството: Стабиле (Аржентина) – 8 гола

Състав на победителя Уругвай: Балестерос, Насаси (капитан), Маскерони, Андраде, Фернандес, Хестидо, Дорадо, Скароне, Кастро, Сеа, Ириарте

Запомнящи се моменти

Оставете коментар

Автор

Мартин Ангелов

Подобни публикации