RSS Публикации | RSS Коментари | Facebook | Twitter |
Регистрация | Вход
Спортният глас на България

История на световните първенства: 1958 Швеция

Публикувано в: Избрано
21:17, 17 май 2010, Автор: , Преглеждания:276

В Швеция Бразилия покорява света в първенство, което остава в историята с появата на схемата 4-2-4 и изключителните таланти Диди, Гаринча, Вава и тийнейджъра Пеле. Франция също остава красиви спомени с играта на Жуст Фонтен и Раймон Копа, а шведите не пропускат да поднесат изненади от своя страна.

Западна Германия е водач в Първа група, в която Северна Ирландия, елиминирала преди това Италия в квалификациите, обърква плановете на Чехословакия, отстранявайки ги на плейоф, с който си спечелва място на четвъртфинал, където ще срещне Франция, която е водач във Втора група заедно с Югославия. Уелс също стига до четвъртфинал след плейоф срещу Унгария и с достойнство излиза от мача с Бразилия, в който получава един-единствен гол от непреодолимия Пеле. Бразилия спокойно води в Четвърта група, без да допусне попадение в своята врата, а Англия е елиминарана от СССР с 1:0.

На полуфиналите Швеция среща Западна Германия, а Бразилия – Франция. Шефер вкарва от воле за германците, но шведите отвръщат веднага с гол на Скоглунд, макар че Лидхолм не помага особено добре по време на атаката. Юсковяк е отстранен от игра в 57-та минута и Швеция се възползва максимално, за да си спечели място на финала, като вкарва два гола (на Грен и Хамрин). Бразилия още във втората минута повежда срещу Франция с попадение на Вава, Фонтен изравнява след 9 минути, но Диди възстановява преднината на Бразилия, а във второто полувреме Пеле „побеснява“ и вкарва още три гола.

Финалът започва със сензационен ранен гол на Лидхолм в 4-ата минута и така шведите повеждат. Това е единственият момент на първенството, в който Бразилия се оказва в ролята на догонващ, но това продължава само 6 минути. Гаринча пори по дясното крило и засича топка за Вава, който вкарва безпроблемно. Запомнящ се епизод е ударът на Пеле, с който той само разклаща страничния стълб, но Загало се появява иззад другия и отбелязва с глава. Тандемът Гаринча-Вава успява още веднтж и когато Пеле омагьосва топката в 55-ата минута, довеждайки резултата до 3:1, играта е спечелена. Той успокоява падаща топка на бедрото си в пренаселено със защитници наказателно поле, прехвърля я над главата си с топовно поле, прехвърля я над главата си и с топовно воле я изпраща в мрежата. Загало и Пеле вкарват по още един гол преди и след второто попадение на Агне Симонсон за Швеция. Няма никакво съмнение, че отборът на Бразилия е най-добрият.

Голмайстор на първенството: Фонтен (Франция) – 13 гола

Състав на победителя Бразилия: Жилмар, Д. Сантуш, Н. Сантуш, Зито, Белини  (капитан), Орландо, Гаринча, Диди, Вава, Пеле, Загало

Запомнящи се моменти:

Оставете коментар

Автор

Мартин Ангелов

Подобни публикации