RSS Публикации | RSS Коментари | Facebook | Twitter |
Регистрация | Вход
Спортният глас на България

История на световните първенства: 1962 Чили

Публикувано в: Избрано
21:50, 19 май 2010, Автор: , Преглеждания:290

Бразилия защитава короната си с Гаринча в центъра на всичко, което се твори на терена, и с нова леко променена схема 4-3-3. За съжаление Световната купа от 1962 г. ще се запомни и с груба игра. СССР и Югославия безпроблемно преодоляват Уругвай и Колумбия в Първа група, а в Трета единственото притеснение за бразилците е равният 0:0, който постигат срещу Чехословакия – изненадата на това първенство.

Англия започва лошо. Не съумява да разкъса масираната защита на унгарците, след като Спрингет е преодолян с далечен топовен изстрел на Тичи; по-късно изравнява от дузпа, реализирана от Рон Флауър с, но впечетляващият Алберт вкарва победния гол за Унгария 18 минути преди края на мача  с добро индивидуално изпълнение. Англия все пак успява да мобилизира силите си за победа с 3:1 над Аржентина. Още една дузпа за Флауърс, а Боби Чарлтън и Джими Грийвс също се записват в голмайсторите, с което за първи път от 1954 г. стигат до финали на световно първенство.

Мачът между Италия и Чили се превръща в много жестока конфронтация с удари, плюене и много ритници по глезените. Учудващо е, че съдията Кен Астън изгонва само двама играчи.

Бразилия междувременно продължава да вдъхновява с играта си дори и без Пеле, който е контузен в мач от груповата фаза срещу Мексико. Гаринча зашеметява Англия, след което разбива и Чили на полуфинала, на който за съжаление е изваден с червен картон.

Във Вина Дел Мар едва 5 000 души гледат Чехословакия, която спечелва място на финала, отстранявайки Югославия. Чехите дори за малко не объркват всички планове, като повеждат срещу Бразилия в 16-та минута с много интелигентен гол на Масопуст. Амарилдо, който заменя Пеле, бързо изравнява резултата, но едва в 69-та минута Зито вкарва втория гол за бразилците, а Вава добавя до 3:1, като прехвърля топката над чешкия вратар Шройф.

Голмайстори на първенството с по четири гола: Гаринча (Бразилия), Вава (Бразилия), Л. Санчес (Чили), Жеркович (Югославия), Алберт (Унгария), В. Иванов (СССР)

Състав на победителя Бразилия: Жилмар, Д. Сантуш, Мауро (капитан), Зозимо, Н. Сантуш, Зито, Диди, Гаринча, Вава, Амарилдо, Загало

Запомнящи се моменти:

Оставете коментар

Автор

Мартин Ангелов

Подобни публикации