RSS Публикации | RSS Коментари | Facebook | Twitter |
Регистрация | Вход
Спортният глас на България

История на световните първенства: 1970 Мексико

Публикувано в: Избрано
21:50, 21 май 2010, Автор: , Преглеждания:224

Фуболът триумфира отново в Мексико, където колоритните и лекокрили бразилци отново доставят наслада на публиката. Те преодоляват жегата, надморската височина и една истинска драма на финала с Италия, чийто отбор няма равен в защита.

В Първа и Втора група няма никакви изненади – СССР, Мексико, Италия и Уругвай се класират с лекота. Сблъсъкът между Бразилия и Англия в Трета група е истинската интрига в тази фаза на първенството.

В десетата минута Жаирзиньо – чудесен играч, отривист и силен, изпраща прекрасно дълго центриране. Пеле великолепно преценява мига, в който да пренасочи топката с глава, така че тя да отскочи към мрежата до левия страничен стълб. От трибуните вече се чува вик: „Гол!“, когато Гордън Бенкс, очакващ удар в другия ъгъл, атлетично се премята в левия и отбиава топката, която вече е отскочила от земята. Едно от най-невероятните спасявания на всички времена!

Жаирзиньо вкарва единствения гол в мача през второто полувреме и няма да пропусне да отбележи във всички останали двубои. Англия се препъва на четвъртфинала. Без Бенкс (който не играе заради стомашно неразположение) отборът пропилява добрия си шанс с два гола преднина да спечели срещу Западна Германия, която ги побеждава в продълженията.

Полуфиналът между Италия и Западна Германия е драматичен. Повеждайки с гол на Бонинсеня, Италия се оттегля в защита да пази този резултат. С отворено пространство в средата на терена Германия поема инициативата, но не стига до изравнителен гол чак до 3-ата минута на допълнителното време, когато Шнелингер най-после успява. В продълженията головете се сипят един след друг. Мюлер за Германия за 1:2, Бурнгич след него Рива за Италия 3:2, и отново Мюлер 3:3, след което Рива вкарва победния гол за Италия.

Финалът е чудесен спектакъл на атакуващия фубол. Пеле открива резултата, а след изравнителния гол на Бонинсеня вкарва още два за Бразилия, възползвайки се от фатална грешка на Клодоалдо. Жерсон подава мощно напред в 66-та минута и мачът приключва с головете на Жаирзиньо и Карлос Алберто.

Голмайстор на първенството: Мюлер (Западна Германия) – 9 гола

Състав на победителя Бразилия: Феликс, Карлос Алберто (капитан), Брито, Пиаца, Евералдо, Клодоалдо, Жерсон, Жаирзиньо, Тостао, Пеле, Ривелиньо

Запомнящи се моменти:

Оставете коментар

Автор

Мартин Ангелов

Подобни публикации