RSS Публикации | RSS Коментари | Facebook | Twitter |
Регистрация | Вход
Спортният глас на България

История на световните първенства: 1974 Западна Германия

Публикувано в: Избрано
21:01, 23 май 2010, Автор: , Преглеждания:567

Световното първенство от 1974 г. е доминирано от европейски отбори, а изключително силната Западна Германия си възвръща титлата след 20 години. Възвръща се и позитивната тактика на игра – демонстрирана прекрасно от Холандия и Полша (която елиминира Англия с превъзходна техника и стил). Изразът „тотален футбол“ влиза в терминологията с играта на Кройф, а също и на Неескенс и Реп, които водят „холандските майстори“, вече загърбили ограничителните схеми 4-2-4 и 4-3-3, за да предложат т. нар. „ротационна“ игра.

Половината от 16-те страни-участнички са елиминирани след груповата фаза на шампионата. Западна Германия и Източна Германия се класират за втората фаза заедно с Холандия и Швеция, а от Четвърта група по-нататък продължават Полша и Аржентина, която измества Италия с голова разлика, благодарение на резултата 4:1 срещу Хаити, които Италия бият с 3:1.

Втора група е най-оспорваната. Бразилия без Пеле, който за съжаление вече се е оттеглил от активния спорт, достига само до равни 0:0 срещу Югославия и Шотландия. Отборът на Заир се превръща в ключов фактор. Шотландия го побеждава с 2:0, но Югославия нанизва цели 9 гола, с което успява да се класира напред заради головата разлика. Във финалния кръг Шотландия се нуждае от победа над Югославия, за да спечели в групата. Но стига само до 1:1 и Бразилия се промъква с един гол повече от победата си над Заир с 3:0.

Холандия е повече от впечетляваща. Тя оглавява А група без допуснат гол във вратата си. Бразилия, които са само сянка на отминалото си величие, се оттеглят, оставяйки един-единствен красив спомен – победния им гол над ГДР. Жаирзиньо до стената от германци, с лице към Ривелно, който е готов да изпълни свободен удар, се премества рязко и топката прелита покрай зашеметения вратар Крой.

Преминаването напред за Западна Германия е малко по-несигурно. То зависи от сблъсъка им с впечетляващите поляци във финалния мач от Б група. На подгизналия терен физическата им мощ си казва думата. Томашевски спасява дузпа, бита от Хьонес, но пропускът е поправен, след като отбитата топка попада у „Бомбардировача“ Герд Мюлер, който „урежда“ среща на своя отбор с холандците.

Холандия прави може би най-драматичното начало на финал за Световната купа в цялата й история. Още от първия съдийски сигнал топката плавно е понесена из германската половина на терена, където Кройф е повален на земята от Хьонес. Неескенс спокойно вкарва първата дузпа, свирена на финал на световно първенство, и така е записан най-ранният гол на финал. А на германците тепърва им предстои да поиграят с топката. След като в първото полувреме са надиграни категорично, те все пак успяват да се съвземат. В един от редките мигове, когато холанците не владеят играта, Бернд Хьолценбайн стига много близо до гол, но е спрян непозволено от Вим Янсен и Паул Брайтнер вкарва втората отсъдена дузпа в мача за 1:1. В 43-та минута Герд Мюлер вкарва своя 68-и гол за страната си, който ще остане и най-важният в кариерата му – Германия е световен шампион.

Холандците можеха да винят единствено себе си. След като получиха мигновено преимущество, не успяха да се възползват и да вкарат втори гол и, макар че имаха своите звездни мигове, на терена им липсваше хищническият инстинкт на победители. Дори раздухваният дуел между Бекенбауер и Кройф за правото на единия да се нарече наследник на най-великия футболист на всички времена – Пеле, като че ли клони повече към германския претендент.

Голмайстор на първенството: Лато (Полша) – 7 гола

Състав на победителя Западна Германия: Майер, Бекенбауер (капитан), Фогст, Шварценбек, Брайтнер, Бонгоф, Хьонес, Оверат, Грабовски, Мюлер, Хьолценбайн

Запомнящи се моменти:

Оставете коментар

Автор

Мартин Ангелов

Подобни публикации