RSS Публикации | RSS Коментари | Facebook | Twitter |
Регистрация | Вход
Спортният глас на България

Англичаните от Мерлинс изиграха две приятелски срещи у нас

Публикувано в: Ръгби
12:50, 1 юни 2010, Автор: , Преглеждания:261

Гостуващият тим на Merlins Invitational XV от Обединеното кралство в рамките на изминалия уикенд успя да изиграе две срещи на българска територия. В петък 28-ми май на стадиона в Бистрица момчетата от Острова успяха да победят тима на Мърфис Мисфитс с внушителното 85:10 точки. В неделя пък Мерлинс имаше далеч по-сериозно изпитание срещу тима на Балкански котки от Берковица, като на стадиона в Мездра искрите хвърчаха с такава честота, че дори разгневеният Зевс сериозно би им завидял. Все пак гостите успяха да победят макар и трудно с 24:12 точки, като добрата игра на момчетата от Берковица определно им се понрави.

За съжаление тима на Мърфис загуби игрова практика, след като в средата на май изнесе два чудесни мача срещу кипърците от Стагс и аматьорите на Лондон Айриш, като отложената среща от миналата седмица срещу уелските несериозници им повлия негативно върху моментната форма. Въпреки огромното желание, с което влезнаха в мача с лондонските си противници и подкрепата от играчи идваща за пореден път от братския тим на Меркурий нещата на терена не изглеждаха никак розови за българския тим. Ръгбистите от Мерлинс показаха отлична физическа подготовка, богат арсенал от тактически и технически оръжия и отигравания, като за разлика от повечето гостуващи отбори подходиха доста професионално преди срещата и вместо познатите големи дози изпит алкохол се задоволиха само с усмивки и въздържание ден преди мача. От самото начало гостите взеха инициативата и след вихрени атаки се отеглиха при комфортна преднина на почивката от 66:0 точки.

На почивката един от основните тартори  на „черно-зелените“ Мъри Та Хуки успя да дръпне вдъхновяваща реч и след почивката усмивките по лицата на играчите от Мърфис се върнаха, показвайки далеч по-стойностни неща в играта си спрямо първото полувреме. Явно думите на Мъри, че не трябва да се играе тъч ръгби при положение, че практически те убиват се оказаха силно ободряващи и след почивката Мисфитс стигна до есе реазлизирано от Гийом и добавка оползотворена от Сашо Петров. Всъщност Сашо се отчете и с красив ждроб-гол преди есето, останал в историята на гостите, като първия такъв допуснат от създаването на отбора им. Както каза г-н Хранов след мача – „Отчаянието води до исторически подвизи понякога“.

В крайна сметка Мерлинс добавиха още няколко точки през втората част оформяйки крайното 85:10 точки в тяхна полза. Ето какво още сподели Стефан Хранов от Мърфис след мача – „ Играхме основно в защита – физически Мерлинс бяха много по-добре подготвени. Високи, слаби, но много здрави. Играят изключително интелигентно – имат страхотни комбинации – всеки си знае мястото, тичат само напред, винаги имат по два или три варианта за отиграване и ако наш играч беше с топката, веднага в него влизаха двама-трима. Страшно подвижни, като цяло получихме безценен урок по ръгби.“

В неделя момчетата от Лондон отидоха малко по на север от София, като на стадиона в Мездра срещнаха намиращите се в страхотна форма в последно време играчи на Балкански котки. Отново както и в петък Мерлинс взеха инициативата в свои ръце от самото начало, като действаха на познатата си висока скорост и бързо преливане от атака в защита и обратно. Домакините от своя страна спазваха чудесна тактическа дисциплина в защита изграждайки непреодолим вал отзад. Все пак настойчивостта на гостите бе възнаградена в средата на часта, като нападателите им намериха най-после пробойна в защитата на „котките“ довела до отбелязването на  първото есе в мача. До края на първото полувреме Мерлинс постигнаха и още едно есе след тъч. При резултат 12:0 за гостите прозвуча и последния съдийски сигнал за частта.

На полувремето домакините се вдигнаха на крака, предоставяйки на опонентите си доста сложни ребуси за решаване. Не след дълго настойчивостта в редиците на „котките“ си каза своята дума и първото есе в сметката им незакъсня, след чудесна комбинация около три-четвърт линията. След това и добавката бе оползотворена за 7:12 точки. В тези минути, като че ли обрата бе близо, но грешка в защита на домакините позволи на Мерлинс да запишат ново есе след силна схватка. Въпреки това „котките“ се вдигнаха на щурм довел до ново есе, което обаче бе несправедливо отменено от съдията. Това не попречи на играчите от Берковица и не след дълго крайната линия на гостите бе превзета за втори път, но за съжаление добавката не бе оползотворена. Така резултата стана 12:19 точки в полза на гостите.

В последните минути на мача домакините имаха поне на два пъти шанс да успеят да реализират трето есе, но добрата защита на лондончани и липсата на късмет не им позволи да сторят това. И както често става, когато не вкараш обикновенно получаваш, след грешка в защита на „котките“ нападението на Мерлинс успя да запише ново есе по диагонала оформяйки крайното 24:12 точки. Ето какво сподели Тома Бранков от Балкански котки след срещата – “ Успяхме да изненадаме гостите с висока тактическа подготвеност, добра игра и перфектна защитна линия. Получихме много похвали от играчите на Мерлинс, които определено останаха доволни от качеството на играта в срещата, като обещаха до края на лятото да ни гостуват у дома в Берковица, тъй като сме били повече от достоен противник.“

снимки: Балкански котки

Оставете коментар

Автор

Димитър Шопов

Подобни публикации