RSS Публикации | RSS Коментари | Facebook | Twitter |
Регистрация | Вход
Спортният глас на България

„Контролата“ и легендата

Публикувано в: Коментар
08:35, 9 авг 2010, Автор: , Преглеждания:1 009

Бербатов прехвърля Иларио

Отмина и двубоя за „Къмюнити Шийлд“ в Англия. Някои пишман-коментатори побързаха да го квалифицират като „последна контрола“ и „финал на предсезонната подготовка“. Чисто спортно-технически в думите им се намира частица истина. Отборите на Юнайтед и Челси изиграха финала в неособено високо темпо, с видим игрови брак. Личеше си, че мениджърите още експериментират със състава и доказателство за това са позволените 6 (шест!) смени в стартовите единадесет.

Но погледнато зад злободневното протичане на мача, май маститите корифеи на спортното слово пак загърбиха усета за историчност.  Няма нужда да припомням фактите, че спечелването на трофея носи солидни пари, престиж и самочувствие през сезона. И дори няма да повтарям суеверието, че носителя на тази купа става непременно и шампион във Висшата лига.

Нас ни интересува българската гледна точка. На Уембли игра и вкара великолепен гол един български футболист. Редно е да си зададем въпроса: Колко българи са бележили на стадиона-футболна икона след легендарния Гунди?

Освен това двубоят бе за Суперкупата на Англия. И ако Стоичков е печелил 4 пъти тази купа в Испания и дори Суперкупата на Европа,  Балъков и Ивайло Йорданов триумфират 2 пъти с нея в Португалия, Берба е първият българин, който вдига Къмюнити Шийлд!

Аз лично побързах да запиша видеото и снимките от срещата за внуците. Защото легендите се раждат именно така – недооценени от съвременниците.

4 коментара

 1. rossku казва:

  Поздравления за статията!! Аз съм на същото мнение, много правилно заключение.

 2. Capitan_Tarzan_Puyol казва:

  Мисля, че хвалбите на САФ по адрес на Бербо са леко пресилени и неискрени. Той още е с гузна съвест пред феновете за това, че даде 30млн. паунда за играч, който в 2/3 от мачовете държеше на резервната скамейка. Дори с напускането на Тевес и Роналдо, така и САФ не промени схемата да не играе само с 1 чист нападател за да може Рууни и Бербо да са заедно на терена, което би повишило авангардната мощ на отбора. При схема 4-5-1 Бербо отново бе обречен да е вечната резерва на младия и нахъсан Рууни, който може и да отстъпва на Бербо в някои технически показатели, но ако говорим за хъс, манталитет и психическа издръжливост във важните мачове, то разликата между двамата е от земята до небето, разбира се във вреда на нашето момче.

 3. Йорданин Цветанов казва:

  Съра винаги е сипел хвалби към Бербо, тези нито са му първите нито последните, а дали са искрени или не това само той си знае. Колкото до схемата сега след идването на Чичарито и възстановяването на Оуен определено ще бъде по различна от миналата година, това се видя в мача срещу Челси. А миналия сезон след контузването на Оуен Фъргюсън разполагаше само с Рууни и Бербо в атака и младия Диуф и просто нямаше как да рискува с двама нападели, ако някой се контузеше оставаше на практика само с един нападател, а с един нападател титла не се гони ;)

 4. LOT казва:

  Какъв Руни, какъв хъс, каква разлика от земята до небето.Вие еднаквата порода се сдушвате, дори през 3000 км.Я по полека.Употребявай думи като „според мен“, „според вестник „Сън“.Руни след световното се нуждае от специализирана помощ.То не, че през сезона беше по различно.Бербо е друг стил музика, която още някои са недорасли да я разберат и при наличието на Руни в игра, естествено, че се получава шумотевица без смисъл.Никога повече Руни и Бербо заедно на терена!!!

Оставете коментар

Автор

Светослав Минчев

"Хората, които въобще не се интересуват от спорт, не са по-малко ограничени от онези, които не изпитват интерес към музиката, театъра или което и да е изкуство…" Георги Аспарухов

Подобни публикации