RSS Публикации | RSS Коментари | Facebook | Twitter |
Регистрация | Вход
Спортният глас на България

Или си, или не си…

Публикувано в: Коментар
08:19, 10 авг 2010, Автор: , Преглеждания:326

Шест мача – пет победи и едно равенство. Голова разлика 18:3. Предполагам, че вече се досетихте – става дума за актива на Левски. В момента обаче не смятам да сипя суперлативи относно играта на „сините“, уникалните треньорски умения на Ясен Петров и головата машина Гара Дембеле. Да, всички тези по-горе ги има и заслужават похвала, но по нататък.. евентуално. Защото пред Левски, Ясен Петров и Гара Дембеле предстои по-трудното – да докажат, че те не са просто поредните, а следващите.

Нека обаче се върнем малко назад във времето.. и по-точно 18 октомври 2009. Левски загуби от Берое на „Герена“, Ратко Достанич подаде оставка и начело на тима застана не кой да е, ами живата „синя“ легенда Георги Иванов – Гонзо. Приет къде с насмешка, къде не, голаджията започна работата си в клуба. Последваха няколко трудни победи и още по-тежък сезон, който все пак бе приключен привидно щастливо. Все още се питате защо Ви припомням всичко това?

Просто е… една от може би най-емблематичните фигури в историята на Левски заложи името си „на тъмно“, без опит в треньорската професия, едва ли знаейки какво да прави с тази сбирщина от „играчи“ на „Герена“. Сега, осем месеца по-късно, нещата изглежда са на другия полюс. Само, че Гонзо си е все още там, стои и работи, тихо и кротко. А след мача с Локо София заяви: „Гара е по-добър от мен“.

Може и да е прав, може би Дембеле е по-добър от него. Ама само на футбол. И вместо Георги Иванов да заяви, че просто няма опит като треньор, той пое всичко в ръцете си, а израза „за всичко отговарям аз“ бе сред най-често срещаните в речника му по това време. Само той си знае какво му е било.

А какво ли щеше да стане, ако Левски се бе провалил? Бе завършил четвърти, бе останал без селекция и бе започнал с две загуби този сезон? Зрителите нямаше да са и 300, като вчера на „Васил Левски“, а петима – няколко съдии и делегатът на БФС. Гонзо щеше да е изцяло намразен, а на „Георги Аспарухов“ щеше да има нови лица и евентуалните нови легенди-еднодневки.

Да, ама не. Този човек знаеше, че рискува всичко в името на една кауза и един отбор. Знаеше какво може да загуби, а едва ли се е стремял да спечели. А ако печели той , то „печели за цял народ“.

Това е то. Или ти стиска, или не. Или рискуваш, или не. Или успяваш, или не. Или си мъж, или не. Много „или-та“, малко желаещи. Е, Гонзо бе един от тях. И успя, рискувайки всичко за хиляди непознати и едно име. Едно име, за което изглежда си струва…

6 коментара

 1. Светослав Минчев казва:

  Възходът или поне временното оживление на Левски не се дължи на Гонзо! Новият треньор и новите попълнения дават по-различен облик на отбора. А Гонзо очевАдно показва ограничен умствен потенциал.

 2. Венелин Петков казва:

  Успехът на един отбор никога не може да се дължи само на един човек. Пък още повече, ако той е извън терена. Но не може да се отрече, че Гонзо е нещо като Димитър Пенев. Той е надъхвач, пък и играчите го гледат с друго око. Все пак той е играл с повечето от тях. А, че си е откровен простак, това не подлежи на коментар.

 3. Гонзо ще го помня най-вече с кървавия гол и с онази снимка дето е по гащи. Иначе ме напуши на смях като прозря, че Дембеле бил по-добър от него…

 4. Capitan_Tarzan_Puyol казва:

  Поздравления за автора и удивителния начин на мислене, който показва за неговата възраст! :)
  Не забравяйте и че Левски беше в положението на ЦСКА при Ратко Достанич! Колелото се върти, единия път си отгоре, другия път отдолу, а що се отнася до българската футболна действителност важи поговорката „Всяко чудо за 3 дни“.
  Сега тия дето плюеха по Батков няколко години, ще го обявяват сигурно за светец ако Левски влезе в групите на ЛЕ и се представи добре. Разберете, че с тези ръководства на клубовете (мафиоти, мошеници, които изпират парите си чрез тях) постоянни успехи не може да има.

 5. Ladyboss казва:

  Статията е просто страхотно написана, изразяването е перфектно и начина на писане, както господина по-горе написа, е удивителен за възрастта на автора. Браво! Точно такива автори трябва да имат всички информативни сайтове, наместо неразбиращите неграмотници.
  Сайта се развива много добре, продължавайте все така, пък читателите ще дойдат малко по малко!

 6. Петър Ангелов казва:

  Ванка, мойте поздравления. Естествено, че в България само левскарите си го обичат, а останалите го мразят и няма да признаят тезата ти. На мен обаче ми хареса и смея да твърдя, че си прав. В Левски и Цска сменят треньори като носни кърпички. Гонзо пое цялата отговорност и макар, че се срина като треньор, то като изп.директор е добро попадение. Прилича ми много на Наско Сираков, но далеч по нешлифован за пред обществото.

Оставете коментар

Автор

Иван Райков

Аз съм Иван Райков, от град Раковски. На 17 години съм. Уча в Английската гимназия в Пловдив. Интересувам се от всички видове спорт и специално футбол. Надявам да направим sportvox един от водещите спортни сайтове в България.

Подобни публикации