RSS Публикации | RSS Коментари | Facebook | Twitter |
Регистрация | Вход
Спортният глас на България

Съдийството в „А“ група – без големи гафове (интервю с Иван Алексиев)

Публикувано в: Интервю, Коментар, Футбол България
13:47, 17 авг 2010, Автор: , Преглеждания:266

Иван Алексиев е завършил НСА със специалност „Футбол“.  Има зад гърба си 16 сезона като футболен съдия, от които 9 в елитната ни група. Заемал е и различни постове в структурите на БФС, в момента е член на Съдийската комисия към ЗС на БФС в столицата. Ето какво заяви той за SportVOX относно изявите на реферите в българския елит след първите три кръга:

- Г-н Алексиев каква е Вашата оценка за съдийството в „А“ ПФГ през първите три кръга?

- Според мен съдийството в „А“ група е над средното ниво. Колегите не допуснаха сериозни грешки, които да окажат влияние върху крайния изход в нито един мач. Нагледно за пореден път бе демонстрирано, че нивото на нашето съдийство е по-високо от това на футбола ни.

- Все пак не  „оцветиха“ ли някои рефери, ръководените от тях срещи с прекалено много картони?

- Когато не се играе професионален футбол на европейско ниво, а гледаме сблъсъци, заредени повече с пари, нерви и напрежение, отколкото с качество, няма нищо неестествено да се показват картони. В първите три кръга не съм  забелязал да се дават пресилени картони. По-скоро в доста случаи като последния кръг на стадион „Славия“ имаше спестени такива.

- Но Ваши колеги като Ахмед Ахмед (Монтана – Локомотив ), Георги Йорданов (ЦСКА – Черноморец),  Станислав Тодоров  (ЦСКА – Левски) достигнаха почти двуцифрен рекорд на показаните картони?

- Крайно време е българските футболисти да разберат професионалния си статут. Чрез футболната игра те си изкарват прехраната и градят кариера. А с демонстрираните грубости  още в първите кръгове на шампионата, на нечия футболна кариера може да бъде сложен преждевременен край. Подобна тенденция се спира само с навреме извадени наказателни картони.

- Асистент-реферите на някои срещи като Левски – Локомотив и Черноморец – Левски като че ли спряха някои хубави извеждания с пресилени засади?

- За съжаление имате право. Това е т.нар. „презастраховане“ на съдийски жаргон. То не маркира съдийство от висок ранг, а по-скоро нашенски манталитет и страх. В  определени случаи някои странични рефери не бяха на нивото на мача и своите колеги.

- Вашите очаквания за равнището на рефериране  в хода на шампионата?

- Реалист съм. Надявам се на добро представяне на съдийските екипи, сравнително по-малко и незначителни грешки.

- Поддържате ли популярното становище, че оставени без външен натиск, нашите съдии свирят добре?

- От години  на различни нива в БФС застъпвам мнението, че съдийството трябва да бъде разграничено и независимо от всички органи на съюза. Натискът върху реферите трябва да намалее да минимум. Ние имаме съдии с високи професионални качества, които при нормални условия реферират наистина обективно и продукцията им на терена има потенциал да бъде още по-добра.

Оставете коментар

Автор

Светослав Минчев

"Хората, които въобще не се интересуват от спорт, не са по-малко ограничени от онези, които не изпитват интерес към музиката, театъра или което и да е изкуство…" Георги Аспарухов

Подобни публикации