RSS Публикации | RSS Коментари | Facebook | Twitter |
Регистрация | Вход
Спортният глас на България

Георги Георгиев спечели втория етап от Обиколката на България

Публикувано в: Избрано, Колоездене, Още Спорт
23:46, 12 сеп 2010, Автор: , Преглеждания:125

Неделният ден предложи на любителите на колоезденето у нас емоции от втория етап на Обиколката на България, стартиращ в Гоце Делчев, и завършващ в Пловдив, чийто километраж бе 202 км. Сто и единадесетте колоездачи потеглиха в 12:30 часа по следния маршрут – Гоце Делчев- Дъница – Долно Дряново- Сатовча -Доспат – Борино- Грохотно- Широка лъка – Стойките – Чепеларе – Наречен – околовръстен път на Пловдив – Пловдив/финал на колодрума/. Организаторите на състезанието бяха предвидили две премии за активност и три за катерачи, като се очакваше също така да бъде преминат и 81 000-ият километър от създаването на Обиколката през 1924 година.

Етапът предложи много ребуси за решаване на колоездачите, които трябваше да въртят педали здраво по баирите на Родопите. Красивият маршрут от Гоце Делчев до Пловдив за съжаление се оказа труден за цели 29 състезателя, които не успяха да завършат етапа. След силен финален спринт победата грабна Георги Георгиев от отбора на „Брисаспор“, който финишира с време от 4.58:26 часа. Втори остана чехът Леополд Кьониг от „Уорпул“, финиширал с времето на победителя, докато на осем секунди зад тях трети се класира германецът Йоханес Хайдер  от “ Бранденбург“.

Иначе днешният етап стартира с добро темпо, като първи на премията за катерачи на 17-ия километър, която е от трета категория при село Долно Дряново успя да стигне португалецът Андре Кардосо от „Палмейрас“, следван от Матиас Виеле от Германия и Жолт Дер от Сърбия. След това на на 25-ия километър атака успяха да предприемат Светослав Чанлиев и Есад Хасанович, които обаче бързо бяха застигнати от основната група. Следващата премия за катерачи от трета категория, която бе на 31-ия километър, отново бе спечелена от Андре Кардосо, който се откъсна на цели 25 секунди от останалите.

Около 70-ия километър опитният Красимир Коев от „Добрич” заедно с португалеца Рикардо Местре предприеха атака, която се оказа успешна и двамата дръпнаха на почти три минути пред основната група. Двамата караха заедно до средата на 21-километровото изкачване на височината от втора категория при Пампорово, където силите на португалеца по привършиха. Все пак Местре успя да запише името си в историята на Обиколката на България, като на 92-ия километър на този етап, успя да премине първи 81 000-ия километър, печелейки премията от организаторите. След това Коев продължи сам по следващите един след друг родопски завои, като на височината при Пампорово  бе първи и имаше преднина от около 2:20 минути пред Местре и цели пет пред основната група. На 132-ия километър в Чепеларе, Коев успя да спечели и първата премия за активност.

При спускането от Пампорово към Пловдив обаче Коев бе сполетян от голям малшанс. Преди Нареченските минерални бани той спука гума, загуби доста време, смени и капла и това му костваше огромна загуба на аванса, който имаше. Към това като се прибави и умората от дългото каране сам, Коев загуби преднината си малко след, като спечели и втората премия за активност в Асеновград на 186-ия километър, и бе погълнат от основната група. В последните 20 километра до Пловдив основната група се движеше в пакет. На финала в Пловдив, до новостроящият се покрит колодрум се разрази красив финален спринт, който умело бе спечелен от Георги Георгиев. Утре предстои преобладаващо равниния етап от Пловдив до Казанлък с дължина от 104 километра, като все пак катерачите ще покажат своята класа при изкачването на Стражата малко преди Калофер.

В генералното класиране не настъпи никаква промяна, като жълтата фланелка успя да запази руснакът Сергей Рудасков от отбора на Катюша, чийто водещо общо време е  10.04:29 часа. Втори зад него се движи Евгени Балев на 11 секунди, а трети остана чехът Томаш Бухачек изоставащ на 13 секунди от времето на времения водач. Пети на 17 секунди се движи испанецът Пако Мансебо, който е голямата звезда на това състезание. Със зелената фланелка за най-активен бегач водач продължава да бъде португалецът Рикардо Местре. Водачеството си запазават и Андре Кардосо  при катерачите, както и Мирас Бедербеков при най-младите. При отборите първи е тимът на Катюша, следван от Палмейрас и Хемус.

Оставете коментар

Автор

Димитър Шопов

Подобни публикации