RSS Публикации | RSS Коментари | Facebook | Twitter |
Регистрация | Вход
Спортният глас на България

Нов водач в Обиколката на България, Кьониг с успех в третия етап

Публикувано в: Избрано, Колоездене
19:13, 13 сеп 2010, Автор: , Преглеждания:99

Днес от 14:30 часа пред „Новотел“ Пловдив бе даден старта на най-късия етап от тазгодишната Обиколка на България.

Третият етап от Пловдив до Казанлък бе с дължина от едва 104 км, като колоездачите минаха през следния маршрут – „Новотел“ – Пловдив – с. Труд – с. Граф Игнатиево – с. Чернозем – Песнопой – Баня – разклон „София- Бургас“ – Манолово – Габарево – разклон „Ст. Загора- Казанлък“/финал пред хотел „Казанлък“/. Въпреки, че етапа се очерта, като равнинен, бегачите имаха предизвикателството да завъртят здраво педали в местността „Стражата“ край Калофер на 64 км от началото на етапа, която е и премия от втора категория за катерачи. Освен премията за катерачи организаторите бяха предвидели да има и две премии за активност на 46-ия км, и на 84-ия км от началото на отсечката.

Днешният етап се разви по следния интересен начин. В началото на дистанцията, около 15-ия километър от старта напред се откъснаха 13 души, сред които нямаше никой от водачите на Обиколката до този момент. На 30-ия километър до село Долна махала челната група вече имаше солиден аванс от 2:50 минути. След това следваше и първата премия за активност при село Баня, на 46-ия километър, където най-бърз се оказа един от най-активните състезатели в колоната – португалецът Даниел Местре от Палмейрас, следван от Роман Колцов от Русия и Иван Стевич от Сърбия. Разликата между челото от 13-те бегачи и основната група на 60-ия километър бе вече около три минути. Следващото предизвикателство пред колоездачите в този етап бе височината от втора категория за катерачи в местноста Стражата, която достолепно ги очакваше на 64-ия километър от началото на етапа. Пръв през нея премина чехът Леополд Кьониг от състава на Уърпул, следван от руснака Евгени Бахин и Томас Меткалф от Палмейрас. Малко след това Кьониг предприе солова атака, която се оказа успешна, като немецът натрупа преднина пред бегълците от 45 секунди, и около 2:45 минути пред основната група.

Уверената езда, която чехът предложи след Калофер, влизайки в една от най-красивите и равнинни части на Розовата долина, му донесе успех и при последната премия за този  етап, тази  за активност, която бе разположена на 84-ия  километър, близо до разклона за град Павел баня. След Кьониг точки за бонификация за активност взеха втория Каи Аплекуст от американския отбор Ексерджи и третия Евгени Бахин от Русия. В оставащите около двайсетина километра до Казанлък, Кьониг успя да запази преднината си пред преследвачите и основната група, които все пак предприеха действия за да го застигнат. В крайна сметка силите на Леополд Кьониг стигнаха и той пресече пръв финала в града на розите. Времето, с което чехът победи в третия етап бе 2.20:18 часа. По този начин Кьониг за втори пореден ден стъпи на стълбичката на победителите в етапите от тазгодишната обиколка, след като вчера след финален спринт остана втори в етапа от Гоце Делчев до Пловдив, като само слабото преставяне в първия етап до момента го лишават от нещо повече в генералното класиране на Обиколката.

Втори и трети финала пред хотел „Казанлък“ видяха немците Марсел Барт от отбора на Тюринген и Тино Майер от Бранденбург, които останаха на само секунда след победителя. След края на този етап имаме и смяна на притежателя на жълтата фланелка за водач в Обиколката. Изоставането, което лидерите до този момент Сергей Рудашков и Евгени Балев направиха след първите 15 километра в този етап, не бе наваксано до края на отсечката, като двамата финишираха с основната група, на близо 2:18 минути закъснение от времето на победителите. Това означаваше че ще има задължителна смяна на лидерите в генералното класиране. Намиращият се на 13-та позиция след първите два етапа Роман Колцов от Руския национален отбор успя да направи отличен тур от Пловдив до Казанлък, като в крайна сметка успя да финишира с групата на откъсналите се 13 бегачи, която бе отпред почти през цялото време. По този начин той навакса изоставането си 1:21 минути, което имаше от своя сънародник Рудашков след първите два етапа, като в крайна сметка Колцов успя да натрупа преднина от 57 секунди пред намиращият се на втора позиция бивш носител на жълтата фланелка Сергей Рудашков. Евгени Балев отстъпи от второ на трето място в  главното класиране,като вече изостава на минута и 8 секунди от новия лидер.

Водачите в надпреварите за най-активен бегач, за най-добър катерач и за най-добре представящ се млад състезател си останаха  същите, като това са съответно португалците от „Палмейрас” Рикардо Местре и Андре Кардосо и казахстанецът от „Несебър” Мирас Бедербеков. Утре предстои четвъртия етап от Обиколката на България, като нови 196 километра предстоят на колоездачите от Казанлък до Бургас, в един изцяло равнинен етап.

Оставете коментар

Автор

Димитър Шопов

Подобни публикации