RSS Публикации | RSS Коментари | Facebook | Twitter |
Регистрация | Вход
Спортният глас на България

Седми турнир по тъч-ръгби организиран от Ръгби Клуб „Мърфис Мисфитс“

Публикувано в: Ръгби
17:56, 27 сеп 2010, Автор: , Преглеждания:423

Седмият турнир по тъч-ръгби, организиран от Ръгби Клуб „Мърфис Мисфитс“ ще се състои на 10 октомври,  неделя, на терените на Националната спортна академия. Състезанието вече е наложено в есенния календар с ръгби събития в България и традиционно привлича едни от най-добрите български ръгбисти, чуждестранни състезатели и пълни новаци. Целта на турнира е да популяризира играта и затова отборите се разделят от организаторите така, че във всеки състав да има опитни играчи, които  да помагат  “новобранците“.

В истинския дух на ръгби, до участие се допускат жени, както и хора, които преди това никога не са играли ръгби. Традиционно турнирът подкрепя и благотворителни каузи, като през годините са набирани средства за най-различни каузи – отстраняване на щетите от наводнението в Ихтиман, достъпа на деца със затруднения до спорт и други.
В близост до терена ще се предлагат бира, безалкохолни напитки и скара, предоставени от спонсорите на клуба, а средствата от тяхната продажба се превеждат за избраната кауза. Тази година, както и миналата, партньор на „Мърфис Мисфитс“ е организацията „Мечти и отбори“, чиято дейност включва и помощ за деца със затруднения да получат възможност да спортуват. Таксата, събирана от играчите е 10 лв., а набраната сума на 100% ще се използва за благотворителност. За зрителите входът е свободен. Регистрацията на играчи е започва в 11:00 часа, а мачовете стартират в 12:00 часа и продължават до късния следобед.

Тъч-Ръгби е практически безопасна версия на спорта, която се практикува както от професионалните отбори в света, така и от начинаещите състезатели. При тъч-ръгби на играчите се спестява необходимостта да правят блокажи и схватки. Вместо „пълен контакт“ в тъч-ръгби е достатъчно противниковият състезател да бъде докоснат и играта се подновява, като след блокаж и схватка в контактната версия на ръгби. Поради тази причина рискът от контузии е значително по-малък и тази версия е предпочитана в тонизиращите тренировки на най-големите отбори в свeта, както и в заниманията им преди решаващи мачове. В развитите ръгби нации мачовете по тъч-ръгби се играят в отбори по 7 човека, които задължително включват и 2 жени. В България жените също са добре дошли да участват. Тъч-Ръгби е добър начин за напълно начинаещите ръгбисти да се запознаят с правилата и да се ориентират дали ръгби е играта за тях. Ако усетят желание за твърдата версия на играта, отваря вратите си за хора, които държат на спортната чест и уважението към съотборници и противници.

Ръгби клуб „Мърфис Мисфитс“ е основан през 2002 година от български ръгбисти ветерани и чуждестранни граждани, живеещи в България. Основната цел на клуба е да популяризира играта, като за годините от своето основаване е изградил състезателен състав, който редовно мери сили с български и чуждестранни отбори в контактната версия на играта. Провеждат се и тренировки по тъч-ръгби, за хората, които не искат да рискуват контузии, на които може да се вкючат и абсолютни новаци. От своето създаване до днес клубът е привлякъл десетки играчи, които преди това никога не са играли ръгби, а днес подсилват водещите клубове в България. За „Мърфис Мисфитс“ са играли и някои от най-големите имена на българския ръгби спорт, както и бивши професионални състезатели от Нова Зеландия, национали на Уелс, и хора, израстнали с мачове в най-силните ръгби нации в света (ЮАР, Нова Зеландия, Австралия, Англия, Франция, Уелс, Ирландия, Шотландия и Ирландия). В днешно време „Мърфис Мисфитс“ разширява дейността си и с тренировки за деца между 3 и 8 години. Занятията се провеждат на игрищата на НСА, а график на тренировките може да видите на интернет сайта www.murphysmisfits.org .

„Мечти и отбори” е глобална програма, която Британски съвет развива в над 32 страни по света. Проект „Мечти и отбори” стартира в България през 2004 година и се реализира в градовете София и Варна. През първите си две години в България дейностите по проекта се реализираха на три етапа: обучение на обучители (професионалисти, заети в различни области, свързани с възпитанието на млади хора); обучение на млади лидери (младежи от гимназиална възраст) и участие в спортен празник за деца (6 – 12 години). Във всеки от тези етапи участват интегрирани групи от участници със и без увреждания. Дейностите по проекта предизвикаха интереса и подкрепата му от страна на институции, медии и обществеността.

информация и снимка: Стефан Дойчев

Оставете коментар

Автор

Димитър Шопов

Подобни публикации

Още от

Ръгби