RSS Публикации | RSS Коментари | Facebook | Twitter |
Регистрация | Вход
Спортният глас на България

Фалстарт за мъжете в Зьолден

Публикувано в: Зимни, Ски
16:27, 24 окт 2010, Автор: , Преглеждания:98

За разлика от вчера, днес глетчерът край австрийския ски курорт Зьолден посрещна алпийците с мрачно и мъгляво време. Ниската видимост и стръмната втора част на пистата „Ретенбах“ не попречиха на скиорите „гигантисти“ да направят шоу за публиката на трасето и милионите пред телевизионите екрани по време на първия манш. В него първите шест се събраха в рамките на само 15 стотни, което означаваше, че втория манш щеше бъде истинска касапница в битката за първото крайно място, като в него всичко можеше да се случи.

В първия манш на старт застанаха 76 скиори, като старта на трасето бе с надморска височина от 3050 метра, а финала на 2690 метра, като общата денивилация бе 360 метра. Швейцарският треньор Брунер нареди 46 врати, като температурата на старта бе минус 5, докато на финала бе видимо по топло – само един градус под нулата. Снегът бе от т.нар. вид син сняг – смесица от вода, лед и химикали, като преди три дена заваля и по-обилен естествен сняг, което направи трасето с висока трудност.

Най-добре с маршрута между вратите в първата част на надпреварата се справи френската изненада Киприен Ришар, който успя да спре хронометрите на 1:10.56 минути, изпреваревайки със само две стотни американеца Тед Лигети и с три – австриеца Шьоерхофер и италианеца Симончели. Марсел Хиршер и Киетил Янсруд затвориха първата шестица с изоставане на само 13 и 15 стотни от времето на френския водач. От останалите фаворити с най-добри изходни позиции за втория манш имаше Аксел Лунд Свиндал финиширал седми, миналогодишния победител от тук Дидие Кюш – девети, Ивица Костелич – десети, Карло Янка – тринадесети, Бени Райх – шестнадесети, докато Боде Милър записа незавидния за класата му 23-ти резултат. Отново на пистата от януари 2008-ма година, след контузия се появи бившия световен шампион по слалом Кале Паландер от Финландия, който записа отличен единадесети резултат.

За съжаление гъстата мъглата в долната част на пистата отложи на няколко пъти старта на втория манш. В крайна сметка в 15:45 минути българско време, жури д’апел взе решение да прекрати надпреварата. Тази новина предизвика силно разочарование в близо 13 000 зрители на надпреварата, както и в сърцата на състезателите, които пропуснаха да запишат нови добри резултати. Белият керван се мести на север близо до полярния кръг, където във финландския ски курорт Леви след три седмици ще се проведат стартовете за жени и мъже в дисциплината слалом, след което белите атлети и атлетки ще се разделят за състезанията в Северна Америка, а после и в Европа, преди отново да се съберат за световното първенство в Германия през месец март.

снимка:www.skiracing.com

2 коментара

  1. Венелин Петков казва:

    Дойде ли ред на стартовете в Зьолден, вече идва зимата и супер състезанията от зимните спортове, в които аз и колегата Шопов се изявяваме най-много! :)

  2. taka e:)iazak za francuzina, no maglata si e magla:))

Оставете коментар

Автор

Димитър Шопов

Подобни публикации