RSS Публикации | RSS Коментари | Facebook | Twitter |
Регистрация | Вход
Спортният глас на България

Шампионско завръщане на Жан-Баптист Гранж

Публикувано в: Зимни, Ски
15:58, 14 ное 2010, Автор: , Преглеждания:78

След едногодишно отсъствие от белите писти поради контузия в коляното, с гръм и трясък в редиците на белия керван се завърна един от водещите слаломисти в света Жан-Баптист Гранж от Франция, който спечели безапелационно първото състезание в дисциплината слалом за сезон 2010/2011 във финландския курорт Леви.

При студено време от около минус осем градуса, светлолилаво небе и полярна артическа видимост на старт в първия манш застанаха  79 алпийци, като сред тях с номер 77 стартира и българският скиор Георги Георгиев. За съжаление стръмната писта „Леви Бляк“ се превърна в голямо предизвикателство за белите рицари, като цели 31 от тях неуспяха да стигнат до финала. Първата на пръв поглед по-равна част на пистата се превърна в гробище за легенди, като след само 10-12 врати с мечтите си за нещо повече се простиха голяма част от водещите алпийци техничари в последно време – олимпийският шампион Рацоли, почти цял австрийски елитен полк – Хиршер, Райх и Хербст, канадецът Яник и американския бунтар – къмпингар Боде Милър.

От останалите състезатели, които успяха да пресечат финалната линия над всички се извиси възстановения след тежка контузия френски майстор на канта Жан-Баптист Гранж. Въоръжен с прекрасна техника, френският мускетар сякаш бе, като развързано подивяло куче на пистата, като още от първите метри наложи невероятно високо темпо, което му помогна да прелети през 66-те врати на пистата, постигайки невероятните 52.32 секунди, които се оказаха загадка за конкуренцията му. Втори в първия манш се нареди друг алпиец, който също се завръща на пистата след контузия – Кристиян Девил от Италия, който изостана на цели 44 стотни от времето на френския водач. Трете с чудесни изходни позиции за втория манш успя да се нареди световния шампион от 2009-та година Манфред Прангер, който поизми малко срама за австрийската школа през този ден.

Първата тридесетица за този първи манш успя да затвори канадецът Тревър Уайт, който с 50-ти стартов номер успя да запише 54.65 секунди, които се оказаха достатъчни за участие му във втория манш. Българският алпиец Георги Георгиев със 77-ми номер на гърдите си, също направи отлично спускане по трасето, като закара своите „атомици“ до финала за време от 55.62 секунди. Алпиецът ни изостана на само 3.30 секунди от времето на Гранж, което му гарантира отличното 43-то място в петия му старт за Световната купа, като искрено се надяваме скоро Гого да покори и първата 30-ца на света.

Във втория манш Гранж отново показа високата си класа, като не позволи на конкуренцията да му развали празника от победоносното завръщане на пистата. С отлично темпо, ефирни движения и много страст, Жан-Баптист затвърди отличните си впечатления за себе си през този ден в Леви и през втория манш, като постигна втори резултат в него – 54.32 секунди, и с общо време от 1:46.64 минути заслужено постигна седмата си победа от 78 старта за Световната купа. Бронзовият медалист от Ванкувър – Андре Мирер от Швеция опроверга себе си, като майстор на перфектен първи манш и слаб втори, и с перфектно второ спускане от 54.13 секунди заби щеките си на второто място в това финландско състезание, постигайки 1:46.97 минути общо време за двата манша.

Трети на стълбичката на победителите се качи хърватският ветеран Ивица Костелич, който постигна време от 1:47.61 минути. Зад него шестицата затвориха Кристиян Девил от Италия, Манфред Прангер от Австрия и Силван Цурбриген от Швейцария, който сътвориха посредствени за класата си втори спускания. Чешката школа записа пореден успех класирайки двама алпийци сред първите двадесет – Ондрей Банк остана 13-ти, докато Фипил Трейбъл – 17-ти, като двамата бяха с доста задни стартови номера. Символичната награда за най-добро класиране със заден номер в този старт успя да заслужи французинът Томас Мермило-Блонден, който с 63-ти номер записа отличното 21-во място в крайното класиране.

След двете битки в Зьолден и Леви, белият керван се мести оттатък Океана, като в края на месеца в канадския зимен център Лейк Луис предстоят първите два старта от скоростните дисциплини в алпийските ски – спускане и супер гигантски слалом.

Оставете коментар

Автор

Димитър Шопов

Подобни публикации