RSS Публикации | RSS Коментари | Facebook | Twitter |
Регистрация | Вход
Спортният глас на България

Свендсен с втора поредна победа в Йостерзунд, перфектен Краси Анев

Публикувано в: Биатлон, Зимни, Избрано
16:39, 4 дек 2010, Автор: , Преглеждания:81

В наситената с разнородни зимни надпревари събота, най-добрите мъже биатлонисти трябваше да определят кой ще спечели първия за сезона спринт на 10 километра, провел се в шведския зимен център Йостерзунд. Стартът отново се състоя при изключително ниски температури, но това по никакъв начин не попречи на състезателите да покажат най-доброто от моментната си форма.

18-та победа и втора поред в своята кариера записа носителят на Световната купа за миналата година Емил Хегле Свендсен(на снимката) от Норвегия. Успехът на младия биатлонист дойде по изключително драматичен начин, а също така благодарение на голяма доза шанс и късмет. Неговият най-голям съперник Оле Ейнар Бьорндален водеше с комфортен аванс след втората стрелба без допусната грешка и по всичко изглеждаше, че ще видим 92-рата победа на опитния норвежец. Липсата на концентрация, обаче, при навлизането му на стадиона предизвика падане, с което Оле загуби близо 15 секунди, които го лишиха от крайния успех. Така неговият млад сънародник получи приятен подарък преди Коледа и измъкна първото място с общо време от 25:01.9 минути, въпреки че направи и 1 грешка при стрелбата си с малокалибреното оръжие. Бьорндален завърши втори с изоставане от 3.9 секунди, а последното място на почетната стълбичка остана за французина Мартен Фуркад. По този начин тройката от индивидуалната надпревара се запази непроменена и днес. В челната шестица намериха още място хърватинът със словенски паспорт Яков Фак и други двама норвежци – набиращият скорост Тарей Бьо и левичарят Александър Ос.

На старт застанаха и трима българи. За втори пореден път Красимир Анев направи великолепно състезание и с 10 от 10 на огневия рубеж, българският биатлонист финишира на 24-та позиция с изоставане от едва 1:38.2 минути от времето на победителя. Другите двама наши участници Владимир Илиев и Мирослав Кенанов не се представиха на ниво и със 70% успеваемост при работата си с малокалибреното оръжие приключиха спринта съответно 77-ми и 94-ти. Така те пропуснаха шанса си да попаднат в първите 60, които ще участват в неделното преследване на 15 километра.

Снимка: Reuters

Оставете коментар

Автор

Венелин Петков. Секция "Волейбол", "Сумо" и "Зимни спортове".

Подобни публикации