RSS Публикации | RSS Коментари | Facebook | Twitter |
Регистрация | Вход
Спортният глас на България

Де Клерк изпревари фаворитите на финала на Монтеверджине

Публикувано в: Избрано, Колоездене
20:12, 13 май 2011, Автор: , Преглеждания:49

Подобно на вчера и днес имахме суперизненадващ победител в лицето на Барт де Клерк от отбора на Омега Фарма-Лото. Холандецът успя да удържи победата си изминавайки дистанцията от само 110км от Мадалони до Монтеверджине ди Монколиано за време от 2:54’47 ч.

Този седми етап бе най-краткият общ старт в цялата тазгодишна обиколка, но това не попречи състезанието да се развие по неочакван и интересен начин. В началото от основната група се отделиха Жером Пино (Куикстеп), Джовани Висконти (Фарнезе Вини), Ларс Бак (HTC), Матео Монтагути (Ла Мондиале) и Федерико Канути (Колнаго). Петорката каза доста дълго време заедно, докато в един момент Канути не реши, че може да продължи сам. Италианецът се отдели напред, но в много неподходящ момент не прецени правилно един завой и в опита си да се презастрахова натисна по-силно предната спирачка и падна, което автоматично стопи преднината му.

В това време от колоната атакува Джони Хугерланд от ВакансОлейл. Холандецът успя да се откъсне и след като кара в продължение на малко повече от 20 километра сам успя да застигне петимата бегълци и дори ги подмина без да ги погледне, но те веднага реагираха и го прибраха. Вече шестимата продължиха да карат в челото и малко преди началото на финалното изкачване Хугерланд отново опита атака, но и този път бе прихванат от Бак, Канути и Монтагути. Все пак вдигането на темпото бе достатъчно да изръси катерачи като Пино и Висконти.

В това време и основната група се поразмърда, като последваха няколко добри атаки на Карлос Очоа (Андрони) и Стефано Пираци (Колнаго). Двамата в екип успяха да застигнат Ларс Бак, който по-рано неутрализира останалите си колеги в челото. В колоната начело застана отборът на Лампре, което доведе до моментално вдигане на темпото и Очоа бе прибран, а малко по-късно и Пираци.

Днешният победител Барт де Клерк се откъсна от основната група около 8 километра преди края и успя да си отвори преднина от 30 секунди. Точно когато изглеждаше, че победителят е решен, фаворитите за крайната победа в Джирото Микеле Скарпони (Лампре), Винченцо Нибали (Ликигас), Стефано Гарцели (Аква и Сапоне)  и Роман Кройцигер (Астана) едновременно атакуваха, което съписа друг голям претендент Алберто Контадор и той ги изтърва. На финалната права обаче Де Клерк все пак успя да удържи аванса си от няколко сантиметра и триумфира с първия си голям успех на прочутия хълм Монтеверджине.

В генералното класиране, благодарение на завършването си в основната група Петер Венинг запазва розовата си фланелка, отново на 2 секунди пред Пиноти и Свитсов. Благодарение на секунди модификация обаче Микеле Скарпони намали изоставането си на 14 секунди, като Нибали е на 28, а въпреки разликата при финала от поне 2-3 секунди Алберто Контадор си остава назад с 30.

Оставете коментар

Автор

Rositsa Georgieva

Аз съм на 23 години, родена в гр. Нова Загора. Интересувам се от много спортове, но слабост са ми колоезденето, биатлона и плуването. Ако имате въпроси или препоръки, бих се радвала да ми пишете на georgieva.rossy@gmail.com

Подобни публикации