RSS Публикации | RSS Коментари | Facebook | Twitter |
Регистрация | Вход
Спортният глас на България

Гато удържа Контадор, останалите претенденти проспаха финала

Публикувано в: Избрано, Колоездене
19:14, 14 май 2011, Автор: , Преглеждания:39

Оскар Гато от отбора на Фарнесе Вини спечели осмия етап от колоездачната обиколка на Италия. Представителят на домакините измина 216-те километра от Сапри до Тропея за време от 4 часа 59 минути и 45 секунди. Втори след него остана един от фаворитите за крайната победа в Джирото Алберто Контадор (Саксо Банк).

След като вчера израза на лицето на Контадор предизвика коментари за слаба форма, днес испанеца опроверга критиците си, като успя да се възползва прекрасно от отдалата му се възможност и вече е пред основните си конкуренти в крайното класиране.

В днешния етап имахме само двама откъснали се в лицето на Леонардо Джордани (Фарнесе Вини) и Мирко Селваджи (ВакансОлейл). Атаката на двамата обаче бе обречена още от самото начало, тъй като въпреки добрата им преднина до финала оставаха прекалено много километри. Около 30 км преди финала състезателите в основната група се активизираха и аванса им набързо се стопи.

Така цялата колона премина няколкото опасни високоградусни завоя, като за щастие инциденти нямаше. Малко преди началото на последния километър, непосредствено след два много остри завоя, Оскар Гато изненада съперниците си и съвсем естествено никой не успя да реагира навреме. Съзрял отдалата се възможност Алберто Контадор се възползва от стъписването от атаката на италианеца и тръгна след него, оставайки далеч зад гърба си основната група. Испанецът обаче не успя да застигне Гато за да спечели първия си етап в тазгодишното Джиро, но пък съумя да направи 5 секунди на основните си конкуренти. Трети остана Алесандро Петаки от Лампре, които през целият път се готвеха за финален спринт, но Гато им направи лоша услуга.

В генералното класиране Петер Венинг (Рабобанк) продължава да е лидер със символичната преднина от 2 секунди пред Свитсов (HTC) и Пиноти (HTC) и 5 пред Ле Мевел (Гармин-Сервело). Със секундите модификация обаче, които Контадор спечели той вече е пети с изоставане от само 13 секунди от лидера и с една аванс пред Микеле Скарпони (Лампре). Другите му съперници Винченцо Нибали (Ликигас), Роман Кройцигер (Астана)  и Денис Меншов (Геокс) са съответно на 11, 31 и 42 секунди зад него.

Оставете коментар

Автор

Rositsa Georgieva

Аз съм на 23 години, родена в гр. Нова Загора. Интересувам се от много спортове, но слабост са ми колоезденето, биатлона и плуването. Ако имате въпроси или препоръки, бих се радвала да ми пишете на georgieva.rossy@gmail.com

Подобни публикации