RSS Публикации | RSS Коментари | Facebook | Twitter |
Регистрация | Вход
Спортният глас на България

Гадре посвети днешния си успех на Вейланд

Публикувано в: Колоездене
21:30, 18 май 2011, Автор: , Преглеждания:62

снимка: Giovanni Auletta, AP Photo

Жон Гадре от отбора на Ла Мондиале успя да спечели 11-тия етап от колоездачната обиколка на Италия, като се пребори с представителят на домакините Даниел Морено, и след състезанието сподели, че посвещава успеха си на Вутер Вейланд, чието погребение бе днес. Французинът измина 142-та километра от Торторето Лидо до Кастелфидардо за 3:33’11ч. Втори остана Хоакин Родригес (Катюша), а трети е италианецът Джовани Висконти (Фарнесе – Вини).

Днешния полупланински етап започна интересно, като до 80-тия километър нямаше отделила се група колоездачи от колоната.Все пак девет състезателя успяха да натрупат преднина отминута и 19 секунди, като групата беше съставена отпредставители на различни отбори – Даниел Морено от Катюша, представителите на Аква и Сапоне Карлос Батанкур и Фабио Таборе, Симоне Стортони (Колнаго), Марко Марцано (Лампре), Валерио Ваньоли (Ликигас), Игнатас Коноваловас (Мовистар), Стивън Краусвик (Рабобанк) и третия в генералното класиране Кристоф ле Мевел от Гармин-Сервело. По-късно към тях се присъединиха и Ларс Нордхауг (Скай) и Тиаго Машадо от Рейдиошак.

Постепенно преднината на бегълците се увеличаваше, като в основната група единствено тима на Саксо Банк работеше по застигането им, тъй като другите големи отбори нямаха интерес, главно защото Ле Мевел бе също един от откъсналите се. Алберто Контадор обаче предприе друга тактика, като се разходи из колоната и обяви, че той няма намерение да застига Ле Мевел, така че неговият отбор значително ще намали темпото и ако някой има претенции към генералното класиране да си го застига сам. Това явно проработи, като в челото се появиха отбори като Андрони и Астана, които също нямаха представител в откъсналата се група.

В челото Даниел Морено атакува съперниците си и се откъсна 28 километра преди края, а малко по-късно атака опита и Бетанкур, но той бе застигнат от Ле Мевел, Марцано, Краусвик,  Стортони и Коноваловас. Останалите обаче се отказаха и скоро бяха прихванати от идващата основна група. Латвийският колоездач на Мовистар атакува останалите в групата на Ле Мевел и без да губи време застигна Морено, като дори го подмина, но италианецът успя да го прихване около 10 километра преди края на надпреварата. Три километра преди края прихваната бе и втората група колоездачи, като в челото остана единствено двойката Морено – Коноваловас.

С навлизането в последния километър, разликата между тях и колоната бе само 10 секунди и латвиецът се отказа, докато Морено продължи да се бори, но за негово съжаление не успя да стигне дори до третото място. Жон Гадре изненадващо вдигна темпото си на каране и го задмина, триумфирайки с победата. Хоакин Родригес също имаше шанс за етапната победа, но неговата атака дойде твърде късно.

Големите фаворити за крайната победа завършиха заедно в една група, като по този начин се запази и генералното класиране, но с една важна промяна. Контадор все още има аванс от 59 секунди пред Константин Свитсов (НТС), но от днес номер 3 е Винченцо Нибали на минута и 21 секунди, който изпревари Кристоф ле Мевел със 7 секунди. На същата разлика е и Микеле Скарпони от Лампре, а Роман Кройцигер (Астана) е на 1:41.

Оставете коментар

Автор

Rositsa Georgieva

Аз съм на 23 години, родена в гр. Нова Загора. Интересувам се от много спортове, но слабост са ми колоезденето, биатлона и плуването. Ако имате въпроси или препоръки, бих се радвала да ми пишете на georgieva.rossy@gmail.com

Подобни публикации