RSS Публикации | RSS Коментари | Facebook | Twitter |
Регистрация | Вход
Спортният глас на България

Грайпел надхитри за пръв път в кариерата си Кавендиш

Публикувано в: Избрано, Колоездене
20:55, 12 юли 2011, Автор: , Преглеждания:78

снимка: Christophe Ena, AP Photo

Андре Грайпел от тима на Омега Фарма – Лото спечели 10-тия етап от Тур дьо Франс“, след като надделя над краля на спринтовете  Марк Кавендиш от НТС. Германецът измина краткото 158-километрово трасе от Орилак до Кармо за време от 3:31’21 ч. Трети финишира Хосе Рохас от Мовистар, а Томас Воклер (Юропкар) запази жълтата си фланелка.

Днешният етап бе отново в Средния масив във Франция, но в по-ниската му част и бе категоризиран като равнинен. Това даде последен шанс на спринтьорските отбори да запишат победа, преди двата тежки етапа в Пиринеите.

За съжление падане след 11 изминати километра позволи на шестимата Реми ди Грегорио (Астана), Жулиен ел Фарес (Кофидис), Марко Маркато (ВакансОлейл), Антони Делаплас (Сюр), Артур Вишо (FDJ) и Себастиен Минар от Ла Мондиале да се отделят от основнта група. Сред пострадалите бяха Фабиан Канчелара (Леопард трек), Хуан Антонио Флеча (Скай) и обичайните заподозрени Роберт Гесинк (Рабобанк) и Леви Лайфаймер (Рейдиошак).

Докато основната група се събере, бегълците вече имаха 40 секунден аванс, а опитите на други колоездачи да се присъединят към тях бяха парирани от Юропкар и дори от самия Томас Воклер. На последното изкачване преди финала, Омега Фарма – Лото задаваше скоростта, което обърка плановете на спринтьорите, като НТС бяха в челото, но малко по-късно вече се бориха за оставане в основната група. Около 15 километра преди финала шестимата в челото бяха прихванати, но това раздвижи още повече етапа.

Филип Жилбер натисна здраво педалите и успя да се откъсне заедно с Тони Галопен (Кофидис), Воклер и Дрийс Девенинс (Куикстеп), а по-късно и Тони Мартин от НТС се присъедини към тях. Носителите на зелената и жълтата фланелка принудиха основната група да засили още темпото и петорката бе прихваната 5 километра преди финала. Тони Мартин водеше колоната в последния километър, но бе невъзможно да се изведе Кавендиш, тъй като по-голямата част от съотборниците му бяха още по изкачването. Британецът се принуди да остави инициативата на Даниеле Ос (Ликигас), след което тръгна и 100 метра преди финала се виждаше като победител. Грайпел обаче имаше други планове, като ускори по прекрасен начин и задмина Кав. Трети финишира Хосе Рохас, който изпревари Тор Хусховд (Гармин).

В генералното класиране няма промени, тъй като главните действащи лица получиха времето на победителя. Така Воклер води с 1’49 пред Луис Леон Санчес (Рабобанк) и 2’26 пред Кадел Евънс (ВМС). Франк и Анди Шлек са четвърти и пети на 2’29 и 2’37.

Коментарите са затворени

Автор

Rositsa Georgieva

Аз съм на 23 години, родена в гр. Нова Загора. Интересувам се от много спортове, но слабост са ми колоезденето, биатлона и плуването. Ако имате въпроси или препоръки, бих се радвала да ми пишете на georgieva.rossy@gmail.com

Подобни публикации