RSS Публикации | RSS Коментари | Facebook | Twitter |
Регистрация | Вход
Спортният глас на България

Ред Бул дава крила, ако се казваш Себастиян Фетел

Публикувано в: Коментар, Формула 1
15:42, 14 юли 2011, Автор: , Преглеждания:113

Собственикът на Ред Бул Дитрих Матешиц може и да е простил на Марк Уебър за игнорирането му на отборните заповеди по време на Гран при на Великобритания, но в тима все още не могат да забравят пререканията на ниво отборен директор – пилот. Крисчън Хорнър неколкократно обясни мотивите си за съобщенията към австралиеца да се откаже от борбата за второ място, а самият Уебър оправда действията си със сблъсък на различни емоции в колонката си в сайта на ВВС.

Очевидно вторият пилот на Ред Бул е пренебрегнал отборните заповеди четири или пет пъти, въпреки че самият Хорнър не посмя да разкрие точната цифра пред микрофона на Тед Кравиц от ВВС веднага след края на състезанието на Силвърстоун. В крайна сметка Уебър върна газта на края на надпреварата и се примири със статута си на втора цигулка в тима, въпреки че според всички отговорни лица в Ред Бул същото съобщение е щял да получи и Фетел, ако се е намирал зад австралийския си съотборник.

„Той рискува второто място на Себастиян, своята трета позиция и цели 33 точки за отбора“, заяви Хорнър относно инцидента пред немския вестник Bild. “Разбирам, че се състезава, но напълно излишно рискуваше да причини катастрофа. Ако всеки един от 500-те души в екипа ни мислеше само за себе си, нямаше да можем да постигаме целите си.“

Хорнър даваше за пример и опасната битка между Фелипе Маса и Люис Хамилтън за четвъртото място, при която бразилският пилот на Ферари за малко не се озова в оградите. Според отборният директор на Ред Бул целият тим би изглеждал много глупаво, ако двамата му състезатели са се сблъскали един в друг на стартфиналната права.

Подобно нещо се случи в Турция миналия сезон, но тогава Себастиян Фетел се бореше за по-предна позиция със своя съотборник и именно младият германец предизвика катастрофа между двамата, която му коства отпадане от Гран при-то. Оттогава сякаш всички в екипа на „червените бикове“ са се заели да осигуряват безметежното каране на Фетел във всяко едно състезание от календара на Формула 1 и по този начин в неделя попречиха на Уебър да заличи малка част от аванса на световния шампион на върха в класирането.

В Ред Бул се обявиха против отборните заповеди и разграничението между пилотите си като номер 1 и номер 2, но във Великобритания миналата седмица за пореден път потъпкаха самочувствието на Уебър и фаворизираха Фетел. Оправданието на Хорнър, че е искал да гарантира безопасността на двамата и да осигури 33 точки за класирането, звучи логично, но и прекалено наивно от една страна.

Досега във Формула 1 зрителите се радваха на голям брой изпреварвания през сезона, заради употребата на подвижното задно крило. Естествено, наблюдават се и отпадания на дадени състезатели по време на някое изпреварване, но все пак изглежда ненужно един отбор да се подсигурява срещу катастрофа, която би могла да се случи и да се дава за пример друга битка между пилоти (Маса и Хамилтън), която пък могла да завърши с отпадане. Маса не можа да се пребори с един от най-агресивните състезатели в спорта, но не свърши надпреварата в оградите, а финишира пети.

Затова Хорнър трябваше да признае, че е искал да осигури на Фетел увеличаване на аванса му на върха в класирането при пилотите, защото точно това се случи при победата на Алонсо и втората позиция за световния шампион. От цялата ситуация печеливш излезе не само испанският състезател на Ферари, но и самият Фетел, защото вече има 80 точки преднина на върха в подреждането.

От тази гледна точка прилагане на отборни заповеди изглежда вече напълно логично, но Хорнър не посмя да признае пред медиите истинските си мотиви в съобщението по тим радиото на Уебър: „Марк, запази дистанцията“.

Оставете коментар

Автор

Даниел Любомиров

Подобни публикации