RSS Публикации | RSS Коментари | Facebook | Twitter |
Регистрация | Вход
Спортният глас на България

Дан Мартин надхитри Саган в последните 500м и отмъкна фланелката

Публикувано в: Избрано, Колоездене
21:53, 5 авг 2011, Автор: , Преглеждания:76

снимка: Riccardo Scanferla

Даниел Мартин от тима на Гармин-Сервело атакува в последния километър на кралския 6-ти етап в Обиколката на Полша и измъкна  жълтата фланелка изпод носа на Петер Саган (Ликигас), финиширайки на 13 секунди пред него.

Днешният етап бе с дължина от 207.7 километра, като представляваше  4 обиколки на Буковина. Състезателите стартираха от СПА хотела в града и финишираха в другата му част, като през цялото време тенденцията беше изкачване, но имаше и едно кратко спускане, а към финала се появи и неприятния фактор дъжд.

В началото откъснала се група бе съставена от деветима колоездача, но от Лампре наредиха на Диего Улиси да се върне обратно в основната група за да може да задава темпото. Благодарение на усилията му, шестимата бегълци бяха застигнати и пред колоната остана само Йоханес Фрьолингер (Скил Шимано). 27 километра преди края и германецът бе прихванат, като последва леко затишие и на изкачването опитите за ново откъсване продължиха. В крайна сметка най-успешен бе опита на Марек Руткевич от ЦЦЦ Полсат, който и вчера се опита да спечели победата. Въпреки и днешните му усилия обаче, Руткевич бе застигнат когато колоната навлезе в последните 5 километра.

Само 3 километра по-късно Стивън Къмингс от Скай успя да се откъсне и за отрицателно време си издейства сериозна преднина, като по всичко личеше, че ще спечели, но в един момент краката му отказаха. Това даде шанс на Дан Мартин, който изненадващо атакува основния си съперник Петер Саган, и словака остана на място. Така Мартин спечели не само първия си етап за тази година, ами ще облече и жълтата фланелка, тъй като завърши на 13 секунди пред Саган и печели модификациите. Втори финалната линия премина Вут Поелс (ВакансОлейл) само на 1 секунда, а трети е съотборникът му Марко Маркато на 4 секунди от победителя. В генералното класиране Саган вече е на 3 секунди зад ирландеца заедно с Маркато, а Поелс е на 17.

Оставете коментар

Автор

Rositsa Georgieva

Аз съм на 23 години, родена в гр. Нова Загора. Интересувам се от много спортове, но слабост са ми колоезденето, биатлона и плуването. Ако имате въпроси или препоръки, бих се радвала да ми пишете на georgieva.rossy@gmail.com

Подобни публикации