RSS Публикации | RSS Коментари | Facebook | Twitter |
Регистрация | Вход
Спортният глас на България

Давид Монкутие със страхотен триумф в 11-тия етап на Вуелтата

Публикувано в: Избрано, Колоездене
19:39, 31 авг 2011, Автор: , Преглеждания:61

снимка: Felix Ordonez, REUTERS

Давид Монкутие от състава на Кофидис успя да триумфира в трудния 11-ти етап на Обиколката на Испания, след като по време на финалната височина се откъсна и успя да запази аванса си до края. В генералното класиране има нов водач, след като носителя на червената фланелка Кристофър Фрум положи неимоверни усилия лидерът му Брадли Уигинс да облече трикото.

Днешният етап с дължина от 171 километра от Верин до Естасион де Монтаня/Мансанеда включваше изключително тежкото изкачване до Мансанеда, което подозрително прилича на Ла Коватийя, но тук има кратко спускане, което позволява малко почивка преди най-трудните последни километри.

В началото имахме откъснала се група от около 20 колоездача, които имаха аванс от около 6 минути, но постепенно той растеше, докато в основната група от Скай задаваха темпото. С наближаването на финалната височина Адриан Паломарес (Андалусия-Каха Гранада) се откъсна и започна да катери с аванс от 40 секунди пред Давид Монкутие (Кофидис), Сержо Паулиньо (Рейдиошак), Матиас Франк (ВМС) и Бенат Инчаусти (Мовистар) и над 5 минути спрямо основната група. Четворката работеше добре и скоро Паломарес бе прихванат и изръсен, като след няколко неуспешни опита Монкутие се откъсна по височината около 11 километра преди финала.

От основната група Луис Леон Санчес се присъедини към останалите трима преследвачи, като отпред Монкутие бавно, но славно напредваше, а фаворитите внимаваха и не се атакуваха, което доведе до пасива им от над 5 минути. Самотният лидер успя да натрупа преднина от минута спрямо най-близките си преследвачи и необезпокояван финишира за точно 4 часа и 38 минути. След него финалната права пресякоха Инчаусти и Санчес на 1:08 изоставане. В обособена група на фаворитите пък Хоакин Родригес атакува километър преди края и завърши пети на 3:01 от победителя, а останалите претенденти Брадли Уигинс и Винченцо Нибали пристигнаха 7 секунди по-късно. Якоб Фугелсанг обаче загуби ценно време и дойде на 3:35 от Монкутие.

В генералното класиране Брадли Уигинс вече е лидер с аванс от 7 секунди пред съорборника си Крис Фрум, който днес въпреки фланелката на лидер, направи всичко по силите си за Брадли. Трети е Нибали на 11 секунди, а след него на 14 Фредрик Кисякоф от Астана. Фугелсанг е вече на 19, докато Родригес на 2:56.

Оставете коментар

Автор

Rositsa Georgieva

Аз съм на 23 години, родена в гр. Нова Загора. Интересувам се от много спортове, но слабост са ми колоезденето, биатлона и плуването. Ако имате въпроси или препоръки, бих се радвала да ми пишете на georgieva.rossy@gmail.com

Подобни публикации