RSS Публикации | RSS Коментари | Facebook | Twitter |
Регистрация | Вход
Спортният глас на България

Кобо изкачи Англиру за да стигне върха в генералното класиране

Публикувано в: Избрано, Колоездене
22:38, 4 сеп 2011, Автор: , Преглеждания:53

снимка: AFP Photo

Хуан Хосе Кобо от  Геокс изненада неприятно претендентите за титлатa във Вуелтата, след като проведе състезанието по перфектен начин и успя да им направи разлика, достатъчна за да свали „ла камисета роха“ от Брадли Уигинс за да я облече именно той.

Днешният етап бе най-краткия със своите 142 километра (с изключение на последния), но получи званието кралски от организаторите, като включваше 3 височини – Тенебредо (2-ра кат.), Кордал (1-ва кат.) и последната Англиру бе със среден наклон от цели 13%. Именно финалното изкачване доведе до големите разлики, които се получиха в челото.

При 80 оставащи километра трима колоездачи се откъснаха и натрупаха солиден аванс, но когато колоната стигна до Кордал, бегълците бяха застигнати, а след нова атака в челото се обособи четворка съставена от Карлос Састре (Геокс), Давид Монкутие (Кофидис), Марцо Брусегин от Мовистар и Даниел Мартин (Гармин-Сервело). Когато започна изкачването на Англиру обаче четворката се предаде, а от основната група Игор Антон успя да се откъсне  за да продължи сам напред. Това не трая дълго, като към него се присъедини сънародника му Хуан Кобо, който го подкани да работят заедно, но скоро силите на Антон привършиха и той изостана да чака останалите. А там Брадли Уигинс, заедо с Крис Фрум бяха в челото, плътно следвани от Хоакин Родригес и Винченцо Нибали.

3 километра преди финала наклонът достигна убийствения размер от 23.5%, но това изобщо не стресна Кобо, който продължи с умерено темпо нагоре, а в групата на фаворитите Родригес и Нибали вече изоставаха знaчително, а Уигинс започна да има проблеми. Вчерашните и днешни усилия на испанския колоездач от Геокс дадаха резултат и той финишира за 4:01’56 ч. на 48 секунди от Вут Поелс, съотбрникът му Денис Меншов и Крис Фрум, който получи разрешение от капитана си Уигинс да кара ако има сили. Самият Брадли дойде чак на 1:21 в компанията на Игор Антон. Родригес завърши на 1:35 с Монфор и Молема, а Нибали чак на 2:37.

В генералното класиране благодарение на модификациите Кобо вече има аванс от 20 секунди пред Фрум и 46 пред Уигинс, а Молема е на 1:36. Нибали загуби почти всякакви шансове да защити титлата си и може би дори да влезе в тройката, като изостава на 3:27 минути.

Оставете коментар

Автор

Rositsa Georgieva

Аз съм на 23 години, родена в гр. Нова Загора. Интересувам се от много спортове, но слабост са ми колоезденето, биатлона и плуването. Ако имате въпроси или препоръки, бих се радвала да ми пишете на georgieva.rossy@gmail.com

Подобни публикации