RSS Публикации | RSS Коментари | Facebook | Twitter |
Регистрация | Вход
Спортният глас на България

Баските в еуфория, след като Игор Антон триумфира у дома в Билбао

Публикувано в: Избрано, Колоездене
21:19, 9 сеп 2011, Автор: , Преглеждания:64

снимка: Sirotti

Лидерът на Еускалтел-еускади Игор Антон се погрижи да спаси Вуелтата за тима си, след като успя да триумфира на родна почва в столицата на Баския – Билбао. За пръв път от 33 години областта бе включена в маршрута на Вуелтата, като Антон дори не е бил роден, когато колоната е минала оттам, което допринася за историческия успех.

Днешният етап беше доста интересен, като състезателите трябваше да изминат 158-те километра от Ноха до Билбао. Въпреки кратката дистанция обаче в етапа бяха включени 2 височини трета категория и една втора, но колоната трябваше да я изкачи 2 пъти, тъй като след влизането в Билбао трябваше да направят кръг около града и отново да се върнат в центъра.

Както можеше да се очаква в откъсналата се група от 4-ма човека бяха двама представители на баския тим – Игор Антон и Горка Вердуго, като компания им правеха  Александър Дяченко от Астана и Марцо Брусегин от Мовистар. Бегълците така и не успяха да натрупат аванс от над 5 минути, но той се оказа достатъчен за крайна победа. Постепенно Вердуго и Дяченко бяха изръсени, а 2 километра преди края при второто изкачване на последната височина и в най-стръмната част бискаецът атакува и подкрепян от многобройните фенове край пътя успя да си отвори преднина от 30 секунди пред Брусегин.

снимка: Sirotti

В основната група пък Брадли Уигинс застана на чело, след като Хоакин Родригес и Крис Анкер Сьоренсен предприеха откъсване. Когато и Кристофър Фрум опита да атакува, цялата групичка на фаворитите се отдели от останалите състезатели, но до края британецът така и не успя да направи разлика на Хуан Хосе Кобо, който го следваше плътно. Необезпокояван в челото Игор Антон донесе радост на баските, завършвайки за 3:53’34 ч. Втори чак на 40 секунди пристигна Брусегин, а в битката за последните модификации на 1:30 дойдоха Доминик Нерц и Аймар Субелдия.  Три секунди по-късно пристигнаха и Фрум, Уигинс, Кобо, Нибали, Фугенсалг, Ван ден Брук и Ниеве.

В генералното класиране няма промени, като Кобо има аванс от 13 секунди пред Фрум и 1:41 пред Уигинс, като утре е последния шанс на Фрум да открадне някакви модификации, въпреки че отново сме в Баския и от Еускалтел може да предевят претенции, но в неделя е последния 21-ви етап в Мадрид.

Оставете коментар

Автор

Rositsa Georgieva

Аз съм на 23 години, родена в гр. Нова Загора. Интересувам се от много спортове, но слабост са ми колоезденето, биатлона и плуването. Ако имате въпроси или препоръки, бих се радвала да ми пишете на georgieva.rossy@gmail.com

Подобни публикации