RSS Публикации | RSS Коментари | Facebook | Twitter |
Регистрация | Вход
Спортният глас на България

Кобо спечели Вуелтата, Саган открадна победата в последния етап

Публикувано в: Избрано, Колоездене
21:16, 11 сеп 2011, Автор: , Преглеждания:113

снимка: Alvaro Astiz Conde

Хуан Хосе Кобо от Геокс спечели колоездачната обиколка на Испания, след като финишира на 13 секунди пред втория Кристофър Фрум от Скай. В днешния последен 21-ви етап Петер Саган от Ликигас открадна победата от вчерашния победител Даниеле Бенати и останалият в сянка тази Вуелта Алесандро Петаки от Лампре.

Днес колоездачите трябваше да изминат само 94 километра от Харама, което се намира малко на север от Мадрид и когато влязат в испанската столица да завъртят 10 обиколки. По традиция колоната премина през Пасео де ла Кастейяна, Гран Виа и Пасео дел Прадо преди да финишира на Пласа Сибелес, където спринтьорите не позволиха на никой да си помисли за евентуален успех.

снимка: Sirotti

Имахме трима смелчаци, които се откъснаха от основната група, но между тях цяла дузина преследвачи. 26 километра преди финала Жоан Орах (Катюша), Дамяно Карузо (Ликигас) и Хосе Алберто Бенитес от Андалусия-Каха Гранада имаха само 50 секунди преднина, което значеше че застигането е неизбежно, още повече че в челото на основната група Лампре и Леопард трек работеха здраво. В последните 3 километра отборите започнаха да се пренареждат и Петаки и Бенати атакуваха, но в средата на пътя Петер Саган изникна сякаш от нищото и триумфира за трети път в Обиколката, завършвайки за 2:20’59 ч.

снимка: Bettini

Хуанхо Кобо пък стана крайният победител завършвайки с 84:59’31 часа по асфалта, а от Скай могат само да съжаляват, тъй като загубиха почти спечелена Вуелта. Техните състезатели Крис Фрум и Брадли Уигинс допълват челната тройка. В класирането по точки Бауке Молема изпревари Хоакин Родригес, с което затвърди оставените впечатления на много добро представяне. Най-добър катерач стана напълно заслужилият Давид Монкутие, който атакуваше в почти всеки един планински етап. Най-добър комбинативен състезател е крайният победител Кобо, въпреки че Фрум носеше бялата фланелка последните етапи, но само защото испанецът бе с лидерското трико. Най-добър отбор логично стана този на Геокс.

Ето и първите 10 в крайното класиране във Вуелтата:

1. Хуан Хосе Кобо (Исп) Геокс 84:59’13 ч.

2. Кристофър Фрум (Вбр) Скай 0:00’13 ч.

3. Брадли Уигинс (Вбр) Скай 00:01’39 ч.

4. Бауке Молема (Хол) Рабобанк 0:02’03 ч.

5. Денис Меншов (Рус) Геокс 0:03’48 ч.

6. Максим Монфор (Бел) Леопард трек 0:04’13 ч.

7. Винченцо Нибали (Ита) Ликигас 0:04’31 ч.

8. Юрген ван ден Брук (Бел) Омега Фарма-Лото 0:04’45 ч.

9. Даниел Морено (Исп) Катюша 0:05’20 ч.

10. Микел Ниеве (Исп) Еускалтел-еускади 0:05’33 ч.

Оставете коментар

Автор

Rositsa Georgieva

Аз съм на 23 години, родена в гр. Нова Загора. Интересувам се от много спортове, но слабост са ми колоезденето, биатлона и плуването. Ако имате въпроси или препоръки, бих се радвала да ми пишете на georgieva.rossy@gmail.com

Подобни публикации