RSS Публикации | RSS Коментари | Facebook | Twitter |
Регистрация | Вход
Спортният глас на България

Янис Зику – „дебелото“ лице на родния шампионат

Публикувано в: Коментар, Футбол България, ЦСКА
10:19, 15 дек 2011, Автор: , Преглеждания:158

След хеттрика на Янис Зику срещу „асовете” от „Миньоро” официозните медии се разсипаха от суперлативи. Румънецът бил „фамозен”, „изключителен”, „вездесъщ”, ”звезден”. Подобни хиперболи наистина са абсурдни и срамни дори за слугинажа на спортната журналистическа гилдия, който редовно обича да преувеличава при подходящи указания. Всъщност Зику е точно огледало на родното първенство, на неговия скучен и бавен футбол.

Нароченият за „звезда” нападател наистина притежава известни чисто футболни качества. Обработва топката сравнително сръчно, притежава елементи на голов усет, дори понякога налучква точните пасове.

Но той е толкова затлъстял, че и скромната му доза талант отдавна е погребана под слоевете подкожна мас. Зику тромаво подтичва около коженото кълбо, изостава при контраатаките. Той не е способен да поддържа добро функционално темпо при по-динамичен мач. Смешно криви несъразмерното си тяло в ситуации, изискващи светкавична реакция.

Вярно, „вкарва във всеки мач на ЦСКА”, но откога нашият шампионат е критерий за майсторство? Гюмеджийските напъни на комшията от Влашко могат да бъдат реализирани само спрямо рехавите защити на „Левски”, „Миньор”, „Черноморец”, „Локо” София, на изкуствения шампион „Литекс“. Срещу отбор на средноевропейско равнище като „Стяуа” „дебелите” му трикове естествено не минаха и армейците отпаднаха след своите два най-важни мача за сезона.

Закономерно слуховете, отново подклаждани от платени писачи, го пращат със „сензационен“ трансфер не в елитни европейски отбори, а в азиатския Прованс на Китай или Южна Корея. Тъкмо според истинското му футболно ниво.

Всички посочени факти ни карат да стигнем отново до горчивата истина. Истинските „звезди” се подвизават по европейските терени. В нашето първенство има бивши „звезди”, които минали през европейски отбори, тук завършват кариерата си. Има и талантливи млади момчета, но те могат да просперират към звезден статус само в чужди тимове, в чужди шампионати – тази истина са я изстрадали поколения футболни хора.

За ритачите в родното първенство, за неговото качество, равняващо се на пета или шеста английска дивизия, епитети като цитираните по-горе са несъстоятелни и нелепи! И дано продадените журналисти го разберат, за да не стават и те все така смешни и жалки с поръчкови венцехваления .

3 коментара

 1. Николай казва:

  Не съм съгласен и с мнението Ви за Зику, и с критиките Ви за това как журналистите трябва да отразяват българското първенство и изразните средства, които трябва да използват.
  Признавам, че нямам много наблюдения върху играта на Зику,. Гледах го в мачовете срещу Стяуа, в които наистина не направи нищо стойностно и след това чак в последните 3-4 кръга на „А“ Група, в които ме впечатли много. Добре, склонен съм да приема, че след като не съм го гледал в много мачове, не бих могъл да се изказвам категорично. Но…тотално не съм съгласен с Вас за „несъстоятелните епитети“. Как според Вас трябва да се изразяват журналистите след хеттрик и силен мач на даден футболист?
  Примерно: „В мача срещу Миньор дебелакът Зико вкара три гола. Но не си мислете, че е звезда и че е блестял, защото в първенството ни всички са ритнитопковци, които не заслужават никакви похвали“
  Така ли трябва да бъде? Факт е, че шампионатът ни е изключително слаб, но нека не стъпкваме в калта и малкото носещи ни радост футболисти и моменти. Нека бъдем малко по-позитивни и открояващите се, макар и на тъмен фон играчи, да получават дозата похвали, които са заслужили със светлината си, пък била тя и мъждукаща!

 2. Светослав Минчев казва:

  Приятелю, твое право е да харесваш или не,нещо и няко.Макар според мен и мъждукаща светлина да няма – всичко е далавера и антифутбол, гарнирана с незаслужени,платени,измислени похвали. Но по моему единствения „коментар“ за нашето първенство и некадърниците в него може да бъде закриването му за 4-5 годни. Идеята нито е моя, нито нова. Тъкмо българският футбол ще се очисти от мутрите, прането на пари и псевдофутболистите в него.

 3. Светослав Минчев казва:

  Приятелю, твое право е да харесваш или не,нещо и някой.Макар според мен и мъждукаща светлина да няма – всичко е далавера и антифутбол, гарнирана с незаслужени,платени,измислени похвали. Но по моему единствения „коментар“ за нашето първенство и некадърниците в него може да бъде закриването му за 4-5 годни. Идеята нито е моя, нито нова. Тъкмо българският футбол ще се очисти от мутрите, прането на пари и псевдофутболистите в него.

Оставете коментар

Автор

Светослав Минчев

"Хората, които въобще не се интересуват от спорт, не са по-малко ограничени от онези, които не изпитват интерес към музиката, театъра или което и да е изкуство…" Георги Аспарухов

Подобни публикации