RSS Публикации | RSS Коментари | Facebook | Twitter |
Регистрация | Вход
Спортният глас на България

Лукойл-Академик грабна Купата на България за десети път след страхотен финал

Публикувано в: Баскетбол, България, Избрано
18:54, 18 фев 2012, Автор: , Преглеждания:60

Отборът на Лукойл-Академик защити трофея си за Купата на България, след като спечели изключително оспорвания финален сблъсък с Левски с 83-81 в зала „Арена Самоков“. По този начин момчетата на Марин Докузовски грабнаха златните медали за десети път в своята история.

Първата част на двубоя бе изключително равностойно, като шампионите имаха малка преднина в резултата. С две точни изпълнения от фауллинията на Дамян Стояновски „студентите“ имаха предимство от 21-19 след края на първата четвърт.

Във втората част момчетата на Тити Папазов успяха да дръпнат с 35-30 след страхотни тройки на Джарет Хауъл и Димитър Ангелов, което накара Марин Докузовски да иска прекъсване 4,30 минути преди почивката. Малко след това Владимир Цеков даде нарушение в атака на Ламонт Мак срещу Ангелов, след което отсъди и техническо на скамейката на Лукойл. Хауъл се разписа от наказателната линия на два пъти и разликата стана осем пункта – 38-30.

До почивката, обаче, шампионите успяха да стопят пасива си и след феноменална тройка на Бруно Шундов резултатът бе намален на 39-40. В последното си нападение Харпър отбеляза за крайното 42-39 след 20 минути игра.

След две чудесни тройки на Шундов и Мак и два точни шута от наказателната линия на Хийт Лукойл успя да направи обрат и да поведе с 52-51 3,52 минути преди края на третата четвърт. Последва моментална тройка на Павел Иванов и веднага след това феноменална далечна стрелба и на Шундова за 55-54. Хийт записа чудесна асистенция след пас към Мак, който заби нова тройка и авансът на шампионите се увеличи на 58-54, което накара Тити Папазов да иска таймаут минута и 47 секунди преди края на третата част. „Студентите“ запазиха аванса си от четири пункта преди последните десет минути, след като резултатът бе 61-57.

Последната четвърт продължи да бъде изключително оспорвана и след няколко коша на Брендън Хийт Лукойл дръпна с 68-63. Последва успешна стрелба на Васко Евтимов и тройка на Хауъл за 68-68, което накара Докузовски да вземе прекъсване 5,15 минути преди края на мача. С уникална далечна стрелба през човек Божидар Аврамов закова резултата на 76-60 и последва прекъсване на Папазов 3,12 преди финалната сирена. След груба грешка на Мак, „сините“ откраднаха топката и Маркъс Хол отбеляза за 79-80 само 32,8 секунди преди края.

Последва пропуск от тройката на Хауъл, след което Ангелов фаулира Аврамов. Божо вкара само единия фаул за равенство 81-79 десет секунди  преди последната сирена. Харпър не успя да отбележи след това на два път от наказателната линия, а Хийт показа точен мерник и при двете си изпълнения за 83-79. Иванов с добавка оформи крайното 81-83.

Оставете коментар

Автор

Сезгин Басриев

Подобни публикации