RSS Публикации | RSS Коментари | Facebook | Twitter |
Регистрация | Вход
Спортният глас на България

Свендсен донесе трета поредна световна титла на Норвегия в щафетата, България 17-а

Публикувано в: Биатлон, Зимни, Избрано
17:41, 9 мар 2012, Автор: , Преглеждания:97

снимка: CHRISTOF STACHE/AFP/Getty Images

Съставът на Норвегия в лицето на Оле Ейнар Бьорндален, Руне Браатсвен, Тарей Бьо и Емил Хегле Свендсен спечели трета поредна световна титла в щафетата 4х7,5 км, след като триумфира в германския зимен център Руполдинг.

„Викингите“ финишираха с време от час и 17,26,8 минути и изпревариха с 29,7 секунди тима на Франция, който до последния пост бе начело. „Петлите“ бяха представени от Жан-Гийом Беатрикс, Симон Фуркад, Алексис Бьоф и Мартен Фуркад. Квартетът на домакините от Германия Зимон Шемп, Андреас Бирнбахер, Михаел Грайс и Арнд Пайфер стигна до бронзовото отличие с пасив от 53 секунди. България в състав Михаил Клечеров, Мирослав Кенанов, Владимир Илиев и Красимир Анев използва 13 допълнителни патрона и завърши на 17-о място.

Антон Шипулин от Русия бе най-бърз в първите постове, след като използва само два допълнителни патрона и финишира със символична преднина от 1,2 секунди пред Сергей Семеньов. Украинецът свали всичките си десет мишени. Жан-Гийом Беатрикс от Франция предаде щафетата на трето място с пасив от 1,5 секунди. Великият Оле Ейнар Бьорндален се провали при второто посещение на огневия рубеж и завъртя една наказателна обиколка, която изпрати Норвегия на 13-а позиция с изоставане от 51,6 секунди. България бе точно зад „викингите“, след като при първата си стрелба Михаил Клечеров използва три резервни патрона, но все пак свали мишените, а след това имаше само един пропуск. Пасивът на Мишо бе 52,5 секунди.

Симон Фуркад показа класата си във втория пост на щафетата и изкачи Франция на първа позиция с минималната преднина от 0,6 секунди пред тима на Русия, за който кара Андрей Маковеев. И двамата биатлонисти записаха по два изстрела повече, за да коригират своите грешки. Андреас Бирнбахер изкачи домакините от Германия до третата позиция, на пасив от само 10,9 секунди, след като използва четири допълнителни патрона. За България Мирослав Кенанов също изполва четири резервни изстрела и предаде щафетата на 19-а позиция с изоставане от 2,37,8 минути.

Алексис Бьоф направи перфектно представяне на третия пост за Франция и запази първото място на „петлите“, допускайки използването на само един резервен куршум. Тарей Бьо с два допълнителни изстрела изкачи Норвегия до втората позиция с пасив от 18,8 секунди, докато Михаел Грайс остана трети за Германия с изоставане от 26,8. Евгений Гараничев провали тима на Сборная, след като завъртя наказателна обиколка при правия и Русия вече бе пета. Владимир Илиев продължи традицията на колегите си и записа четири допълнителни изстрела на огневия рубеж. Владко изкачи нашите на 17-а позиция с пасив от 4,08,9 минути.

Емил Хегле Свендсен направи уникален последен пост, в който записа десет от десет на стрелбището и по този начин донесе златния медал на норвежката щафета. Мартен Фуркад не издържа на напрежението и направи пет грешки, без да върти наказателен тур и трябваше да се примири със сребърния медал. Арнд Пайфер задържа третото място на Германия и по този начин зарадва феновете в Руполдинг. В шестицага финишираха още отборите на Италия, Австрия и Русия. Красимир Анев направи перфектно състезание и със само един допълнителен патрон финишира на 17-о място с изоставане от малко повече от пет минути.

Оставете коментар

Автор

Сезгин Басриев

Подобни публикации