RSS Публикации | RSS Коментари | Facebook | Twitter |
Регистрация | Вход
Спортният глас на България

Нибали спечели кралския етап в Адриатико

Публикувано в: Колоездене
21:48, 11 мар 2012, Автор: , Преглеждания:51

снимка: Roberto Bettini

Винченцо Нибали триумфира в кралския етап на Тирено Адриатико, след като вчера според неговите думи победата му се изплъзнала. Колоездачът на Ликигас се справи сам с катеренето на заснежената Прати ди Тиво, като Роман Кройцигер и Кристофър Хорнър финишираха съответно втори и трети, което позволи на американеца да запази синята фланелка на лидер в генералното класиране.

През днешния пети етап, колоездачите трябваше да изминат 196-километровото разстояние от Мартинсикуро до Прати ди Тиво, като освен финалната височина, по пътя ги очакваха още две доста сериозни препятствия. Първоначалното откъсване бе реализирано от Йенс Дебюшер (Лото-Белисол), Егой Мартинес (Еускалтел-еускади) и Кристоф Годер от АG2R, като тримата имаха аванс от около 10 минути в началото на първото изкачване. По-късно обаче силите на Годер свършиха, а по време на финалното изкачване 10 километра преди финала и дуото бе прихванато, след скоростно преследване на Омега Фарма-Лото.

снимка: Roberto Bettini

От основната група бяха останали 25 колоездача, като 8 километра преди края започнаха и атаките, като единствено Паоло Тиралонго от Астана успя да се откъсне напред, зад него се оформи група на синята фланелка, състояща се от 7 колоездача. Нибали бе първият от тях, който предприе действия и 4 километра преди края се откъсна. Тиралонго пък бе застигнат от останалите, които вече се бяха отказали да преследват италианеца и неговият аванс бавно се увеличаваше. В крайна сметка Нибали пресече финала пръв с време от 5:46:33 ч, а Кройцигер и Хорнър пристигнаха заедно на 16 секунди. Четвърти е Джони Хугерланд, заедно с останалите трима от групата на синята фланелка, а Хоакин Родригес дойде малко след тях на 5 секунди.

В генералното класиране Хорнър има аванс от 5 секунди пред Кройцигер и 12 пред Нибали. Самият италианец сподели, след състезанието, че няма проблеми в отбора, като Саган е разбрал грешката си от вчера и днес му е помагал много. Преди няколко месеца след шестия етап на Вуелтата, Нибали отново имаше търкания със Саган заради модификациите, като тогава реагира доста остро след финала и посегна на съотборника си.

Оставете коментар

Автор

Rositsa Georgieva

Аз съм на 23 години, родена в гр. Нова Загора. Интересувам се от много спортове, но слабост са ми колоезденето, биатлона и плуването. Ако имате въпроси или препоръки, бих се радвала да ми пишете на georgieva.rossy@gmail.com

Подобни публикации