RSS Публикации | RSS Коментари | Facebook | Twitter |
Регистрация | Вход
Спортният глас на България

„Достойнствата – родено лицемерие“

Публикувано в: Англия, Избрано, Коментар, Футбол Свят
15:07, 11 мар 2012, Автор: , Преглеждания:349

Явно, през годините, прекарани на Албиона, Бербатов овладя прословутото британско лицемерие да казваш едно, пък да намекваш съвсем друго. Вероятно без да знае наизуст прочутия 66-ти Шекспиров сонет, нашето момче умело подбира думите при последното си интервю и достойно отвръща на двуличието сър Алекс.

„Имаме много голям отбор и понякога е ясно, че няма как да играеш. Тъжно е и ме боли…” – изплаква българинът. Ами тежко ще му е на Митко, нищо че крие усмивка „под мустак”! То да вземаш по 100 хиляди паунда на седмица не е лек товар! При това даже без да се препотиш, да те посритат някоя и друга минута на зеления терен или поне да се нервираш на резервната скамейка. Нали Фъргюсън напоследък съвсем изтрещя. Преди хитрееше, пускаше го в последните 5-10 минути на срещата. После сред виновните за поредния провал на Юнайтед все цитираше и неговото име. А сега – обезумял и склерозирал, даже го „забравя” в групата за мача. Ох, „тъга” – да си получаваш паричките като гледаш на монитора в къщи публичната агония на отбора „без Бербатов”….

„Ние сме отбор и искаме да побеждаваме заедно“ – продължава Берба. Така е и все пак… не съвсем. Както в поотминалия социализъм и сегашната криворазбрана демокрация, някои съотборници са „по-наши” и „по-равни” от другите. Да вземем конкурента Уелбек. Пропуска между 3 и 5 чисти, стопроцентови положения на мач. Не създава нищо за другите, нито с пасове, нито с асистенции, само навърта безсмислен километраж по игрището. Но нали е „чистокръвен макунианец”, роден в Мърсисайд, продукт на местната академия – ще играе ако трябва дори по нервите на феновете. А Димитър ще гледа отстрани.

Да споменем и Чичарито. Съотборник – симпатяга, ала далеч от топ-класата на Бербатов. Нито поглед върху играта, нито точен пас, няма я дори и прословутата южноамериканска техника. Отдалечи ли се на повече от 5 метра от вратата Чича е кръгла нула, гарнирана с дежурни засади до възбог. Но „продава” с присъствието си тонове фанелки и сувенири на Юнайтед в Южна Америка. Е, той ще играе, българчето ще гледа. Справедливо, нали?

„Всеки път, в който играх, мисля, че се представих добре.” – подчертава Бербатов. Ето това вече е мъжка приказка! Ако все пак Юнайтед, противно на всякаква логика, докопа титлата, той си има необходимите 10 мача и 7 гола отгоре. Ще вдигне трофея по правилник и по заслуги, даже и да не го пуснат и в един мач повече до края на сезона.

„Готов съм и чакам момента, в който мениджърът ще ми даде шанс да демонстрирам своите качества.” – това, последното изречение в интервюто се нуждае от тълкуване. Бербатов не е толкова наивен да вярва, че тепърва ще спечели доверието на наставника, след като не успя да го направи с 21 гола миналия сезон и общо 56 за клуба, с хеттрика срещу „Ливърпул”, с поредица блестящи, ювелирни изпълнения по време на престоя си на „Олд Трафорд”. Вероятно Берба обявява, че поддържа форма и е готов да демонстрира качество в следващия си отбор, за да спечели доверието на следващия си мениджър. Защото продължаването на договора с пребиваните до „червено” дяволи, с един абсолютно самовлюбен и изкукал Сър начело, ще е само продължение на мъката. И похабяване на гениалното му футболно дарование.

8 коментара

 1. berba казва:

  Нито с Чича нито с Уелбек може да бъде сравнен нашия пън

 2. Светослав Минчев казва:

  Сега имах възможност да гледам интервюто с Данчев по Канал 3. Радвам се, че изводите от коментара ми се потвърждават.
  Но ме е и яд! Наистина за положението на Митко отчасти е виновен неговия мениджър! Данчев потвърди, че независимо от всякакви клаузи, без съгласието и подписа на футболиста, в Англия договор не може да бъде удължен. Тук обаче идва тънкия момент, че при свободен трансфер мениджърът не получава процент от сумата, дето я няма. А Данчев чака да получи процент. 100% и Сър-а му е обещал някаква комисионна от страна на клуба, да не кажа нещо повече. Тоест агентчето е гледало първо своите интереси, а тези на играча после!
  Вместо Бербатов да откаже да подпише и да излезе лятото на пазара със свободен трансфер, той се е подчинил на мениджъра и Старчето.
  Наистина е прекалено безконфликтна личност! Не е Стичков да гази съдиите, нито Любо Пенев да прасне кроше на президента на бившия си клуб. Явно агресията е това, което не му достига във футбола и живота. Гениален футболист, но слаб характер!
  Все пак – да му пожелаем нов голям отбор, нови прекрасни изпълнения за всички българи и любители на футбола.

 3. Берба казва:

  Уелбек не е роден в Мърсисайд, а в Манчестър. Чичарито е мексиканец. Мексико се намира в Северна Америка, а не в Южна Америка. Така че твърдението, че продава фланелки в Южна Америка е нелепо. Какъвто е и коментарът като цяло.
  Ужас!

 4. Светослав Минчев казва:

  За първото си прав, получила се е грешка на езика и Манчестер е излязъл Мърсисайд. За второто – не! Само за няколко седмици, благодарение на Чича, са продадени рекламни стоки на Юнайтед за 14 млн. долара в Южна Америка – чети внимателно.
  А коментара излезе верен и прозорлив (както съм отбелязал по-горе) и е „ужас“ само за фанатизираните „чистокръвни“ фенове на изкуфялото Старче. Толкова!

 5. Берба казва:

  Май ти трябва да четеш внимателно това, което пишеш.

  „Да споменем и Чичарито. Съотборник – симпатяга, ала далеч от топ-класата на Бербатов. Нито поглед върху играта, нито точен пас, няма я дори и прословутата южноамериканска техника.“

 6. Светослав Минчев казва:

  Ами тук няма грешка – това искам да ти покажа. Формално Мексико е в Северна Америка, но като маниер, технически умения, почерк на играта светът ги възприема като южноамериканци. Затова и масово Чича рекламира и продава сувенирите на Юнайтед на този континент.
  Да изкараш Ернандес „чистокръвен янки“ е почти толкова абсурдно както да наречеш Уелбек „чистокръвен англичанин“ – виж им физиономиите. Лек ден!

 7. Берба казва:

  Хахаха.

  Макар че е повече тъжно, отколкото смешно.

  За пореден път се убеждавам, че с примитивни булгаристански диваци няма смисъл да се разговаря.

  Сбогом!

 8. Светослав Минчев казва:

  Ясно, ти си „булгаристански дивак“ извън България. С това трябваше да започнеш…. Защо ли на такива не вярваме особено?
  Само да добавя, че играта на Чча и Уелбек в последните мачове доказва правотата на написаното от мен.
  Благодаря за коментарите, направи ми реклама. и наистина „Сбогом!“

Оставете коментар

Автор

Светослав Минчев

"Хората, които въобще не се интересуват от спорт, не са по-малко ограничени от онези, които не изпитват интерес към музиката, театъра или което и да е изкуство…" Георги Аспарухов

Подобни публикации