RSS Публикации | RSS Коментари | Facebook | Twitter |
Регистрация | Вход
Спортният глас на България

Край на сагата! Костова и Христов ще вдигат за Азербайджан на Олимпиадата

Публикувано в: Още Спорт
12:59, 27 мар 2012, Автор: , Преглеждания:439

Проточилата се доста време сага с трансфера на българските щангисти в Азербайджан най-после приключи. Вчера от българската федерация са дали разрешение на Боянка Костова и Валентин Христов да вдигат за каспийската страна на европейското първенство в Анталия и на олимпиадата в Лондон. Щангистите бяха продадени на Азербайджан за 400 000 евро малко преди световното първенство в Париж.

В края на февруари обаче президентът на федерацията по вдигане на тежести Неделчо Колев обяви пред БОК, че двамата нямат право да вдигат за азерите, тъй като трансферът им важи само за световното в Париж миналата година. Изпълнителното бюро на БОК взе решение да се обърне официално към МОК и международната федерация по вдигане на тежести, откъдето са обявили, че считат Христов и Костова за състезатели на Азербайджан. От Баку пък готвеха дело, ако щангистите бъдат върнати в България.

Христов замина за Баку преди година, като стана европейски шампион в Казан (Рус), но титлата му бе отнета заради жалба от предишния президент на федерацията Антон Коджабашев. На световното първенство в Париж 17-годишният Христов взе бронз. Костова, която спечели титла от младежката олимпиада в Сингапур през 2010 г., също вдига за азерите на световното, където остана осма.

В Баку са още двама българи – Иван Стоицов и Величко Чолаков, които изтърпяват наказание за допинг. Треньори на българите там са Златан Ванев и Лъчезар Кишкилов.

БОК

Оставете коментар

Автор

Сезгин Басриев

Подобни публикации