RSS Публикации | RSS Коментари | Facebook | Twitter |
Регистрация | Вход
Спортният глас на България

Атлетиката ни отправя поглед към финалите на Игрите в Лондон

Публикувано в: Избрано, ЛОНДОН 2012
18:33, 23 юли 2012, Автор: , Преглеждания:458

Животът е като едно колело. Уж се върти бавно и монотонно, а в същото време неусетно бърза и лети. Ето, че сме на прага на тридесетите олимпийски игри в Лондон. Сякаш вчера гледах откриването на предните игри в Пекин. Зарята обгърнала с було „Птичето гнездо” и последвалите драми, рекорди, победи и сбъднати мечти. А ето как неусетно четири години се изтърколиха и вече сме привключили на лондонска вълна. Време е да ви представим имената на нашите сънародници, които ще сбъднат своята олимпийска мечта. В следващите няколко дена в тези серии ще ви запознаем с българските олимпийци, които спечелиха квоти за участие в тези юбилейни, кралски бих казал игри. Започваме с царица на спортовете – леката атлетика.

Силвия Дънекова

Силвия Дънекова

Макар и силно редуцирана спряно предходните години групата на олимпийците ни в леката атлетика отново е една от най-многобройните. Осем атлетки и атлети успяха да покрият нужните нормативи, които им гарантираха участие на игрите в Лондон. Над всички от тях се открояват двете ни най-силни атлетки в последно време Ивет Лалова и Ваня Стамболова. Именно с тях са свързани и най-силните ни очаквания за успех в състезанията на лондонска земя в атлетиката.

Радослава Мавродиева

Ивет Лалова се намира в страхотна форма. Постигнатите резултати в последно време са близки до тези, които тя имаше до времето, когато получи онази сериозна контузия, която я лиши от една още по-бляскава кариера. Само преди няколко дни тя спечели европейската титла в Хелзинки с резултат 11.06 секунди, който и гарантира попадане поне на полуфиналите тук в Лондон. Целта на Ивет на тези игри със сигурност ще бъде класиране на финалите на 100 м и 200 м. Формата, която притежава в момента я доближава до реализирането на тези резултати. За всичко останало е нужно късмет, защото воля, желание за победа и спортна злоба има предостатъчно в запасите на именитата ни атлетка. Лъчезарна, усмихната, красива, позитивна и бърза са само част от качествата, които през годините нашата атлетка е показвала на пистата. Ивет е личен пример за всички, които се занимават със спорт. Ако срещу името и бе записана друга държава, със сигурност Лалова би била супер звезда в леката атлетика, с произтичащите от това тлъсти рекламни договори и внимание. Въпреки това нито за миг Ивет не постави парите над родината си и дори когато всичко изглеждаше загубено, тя не престана да се бори. И стъпка по стъпка стигна отново там където и е мястото до големите финали и златните медали. А ние можем само да и кажем стискаме палци и стоим зад теб Ивет!

Vania Stambolova

Ваня Стамболова

Другата ни птичка, която прави пролет в леката ни атлетика е Ваня Стамболова. 400 метра гладко и хърдели са нейното призвание. До преди месец всичко изглеждаше чудесно за Ваня, защото постигнатите резултати от нея през пролетта особено в надпреварата с препятствия са в първата шестица на ранглистата за сезона. Нелепа контузия получена преди месец обаче обърна ситуацията при нея на 180 градуса, като сякаш дори участието и на игрите бе под въпрос. Все пак Стамболова е доказан боец с природен талант и със сигурност ще стисне зъби, за да надвие болката. Два финала освен, че биха били чудесно украшение в личната и колекция, ще и отиват.

Venelina Veneva-Mateeva

Венелина Венева-Матеева

За останалите ни атлетки и атлети участието във финал би било върховно постижение в тяхната кариера. Най-опитна от тях е Венелина Венева-Матеева. Дългогодишната ни участничка в сектора на скок на височина се отправя на едно от последните си големи първенства. Макар  да има в себе си таланта на голям скачач и да бъде един от последните продукти на прочутата ни школа в този скок, Венелина така и не успя да направи нещо повече от едно сребро от европейско първенство в своята кариера. През този сезон успя да скочи 1.95 см, които ако бъдат постигнати биха и дали място във финал при определени условия.

Андриана Бънова

Андриана Бънова

За Андриана Бънова, Радослава Мавродиева и Силвия Дънекова тези игри са дебютни. Макар, че тяхната олимпийска мечта да се изразява почти и само с участие, е хубаво да не бъдат отписвани. Андриана ще скача в сектора на троен скок, Радослава ще тласка гюле, а Силвия ще бяга стипълчейз (3000 м с препятствия). Дори и далеч от най-силните резултати за сезона, трите ни атлетки показаха завидна спортна злоба по време на покриването на нормативите. Затова ние се надяваме, че трите макар и пешки носят в раниците си маршалски жезли, които ще успеят да покажат на олимпийския стадион в Лондон.

Виктор Нинов

Виктор Нинов

При мъжете двама атлети успяха да спечелят олимпийски визи. Виктор Нинов изпрати две отлични години в сектора на скок височина, където попадна на два финала по време на Евро’2010 и СП’2011. През настоящия сезон обаче Виктор отстъпи малко от позициите си, като се надяваме, че късмета му ще проработи именно лондонска земя. Георги Иванов в последните четири-пет години винаги е част от отбора ни по лека атлетика. За съжаление, за световния ни шампион за юноши важи правилото за пренавиване по време на големи турнири. Много често нулите съпътстват таланта ни от Сливен. Пожелаваме му в Британия този карък да бъде счупен и ако не друго, то поне да постигне резултат малко над 20 метра – толкова колкото са му възможностите на родна земя.

Георги Иванов

Георги Иванов

За финал ще си запазя правото да споделя, че макар и доста по-малобройна от предишни олимпиади, този път групата ни в атлетика не остави много места за т.нар. „куфари”. Пожелаваме на всички атлетки и атлети късмет и успех в Лондон. Нека покажат резултатите, които могат да постигнат, а за останалото може и късметът да поработи малко. Нали на олимпиади именно той дава разликата между желаното и реалното. А колкото до нашата атлетика, за съжаление отстъплението продължава. В дисциплините, където имахме традиционно силни олимпийци през годините  – хърдели, висок скок, троен скок, тласкане на гюле, хвърляне на диск и прочие, все по-рядко и по-рядко имаме късмета да блеснем. А щом имаме смелостта да затрием знанията и школите в тези дисциплини означава, че сме и богата държава!

Ето и списък на датите на участие в квалификациите на олимпийците ни в леката атлетика:

Ивет Лалова: 100 м спринт – 3.08 от 12:40 часа, 200 м спринт – 6.08 от 21:20 часа.

Ваня Стамболова: 400 м – 3.08 от 14:00 часа, 400 м с препятствия – 5.08 от 21:00 часа.

Адриана Бънова: Троен скок – 3.08 от 12:25 часа.

Венелина Венева-Матеева: Висок скок – 9.08 от 11:30 часа.

Радослава Мавродиева: Тласкане на гюле – 6.08 от 12:45 часа.

Силвия Дънекова: 3000 м с препятствия – 4.08 от 12:35 часа.

Виктор Нинов: Висок скок – 5.08 от 21:05 часа.

Георги Иванов: Тласкане на гюле – 3.08 от 12:00 часа.

За точните времена на последвалите участия на българските атлети следете sportvox.net!

снимки: bgatletics.com, iampp.net, worldatletic.com

Оставете коментар

Автор

Димитър Шопов

Подобни публикации