RSS Публикации | RSS Коментари | Facebook | Twitter |
Регистрация | Вход
Спортният глас на България

До всички, на които наистина им пука

Публикувано в: Избрано, Коментар, Футбол България
17:20, 27 юли 2012, Автор: , Преглеждания:277

Ако наистина ви е писнало, тогава прочетете следните редове…

Здравейте. Тази „статия“, ако мога така да я нарека, е отворено писмо до всеки един фен на умиращия българския футбол – клубен и на национално ниво. Най-логичният въпрос сега е : „Кой всъщност е виновен?“

Отговор: Виновни СМЕ всички.

Затова нека започнем от дъното на пирамидата – БФС. Едва ли има българин, доволен от управлението на Боби Михайлов. Да, факт е че досега то се проваля с гръм и трясък. Но, основният въпрос е, не кой управлява съюза, а дали този, който го управлява, всъщност има желание да промени нещо. В такъв момент се намира и всеки един фен в момента, но затова по-късно. Едва ли има смисъл да навлизам в детайли за всички неща, който БФС свърши грешно. Не може да променим миналото. Може само да градим настояще. БФС има офиси из големите градове на България. Офиси, пред които феновете, мирно (поне засега) могат да изразят мнението си. Феновете на Левски, ЦСКА, Локомотив (Пловдив), Ботев (Пловдив), Берое, Черноморец, Черно Море и всички други отбори, чиито феновете не веднъж са доказвали, че не са малцина.  Мнение, което трябва да се обедини около следните точки:

1. Всеки клуб да представи преди началото на сезона бюджет, който показва, че той е в състоятелност, да бъде конкурентен на другите отбори в държавата, а не за пореден път да достигаме до там, че отбор в А група да не достига и котата от 10 точки. Тук става въпрос за заплати, данъци към НАП, трансфери и всички други разходи, с които отборът ще гради напред, а не просто ще съществува.

2. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, процент от бюджета да бъде влаган в школата на клуба – било то под формата на нови терени, или пък обучение на треньорите зад граница.

3. Всеки отбор да приведе стадиона си в приличен вид.

4. Всеки отбор от А група да играе с титуляр ПОНЕ един играч до 21 години, а тези от Б групите двама или трима.

5. ТВ правата да удовлетворяват отборите в цялата А група (проблем, който го има и в Западна Европа, а това говори само, че трудно тук ще се достигне до консенсус).

6. По-горе описаните правила стриктно да бъдат спазвани.

Със сигурност доста от точките биха изглеждали утопични на някого, но това е пътят към по-добро бъдеще.

Веднага след това идват и собествениците на отборите ни. Това, което се случва в Лудогорец, въпреки огромните критики, изглежда чудесно. Отборът се представи добре и само един завистлив човек, би отрекъл, че късметът им обърна гръб. Парите бяха инвестирани в база, школа и качествени играчи на почти всички постове. И да, може би е имало спорни решения в полза на Лудогорец по време на изминалия шампионат. Но как щяха да изглеждат сегашните Левски или ЦСКА срещу Динамо (Загреб), ако бяха играли с тях? И щеше ли да има интрига до 98-та минута на втория мач?

За положението в ЦСКА смело може да се твърди, че тук виновни са само и единствено собственците. По-същият начин стой и положението при Локомотив (Пловдив). Несериозно бе оттеглянето на Коко Динев два дни преди толкова чаканият от Пловдив мач в Европа. Управлението в ЦСКА пък преминава всякакви граници. Не си струва дори да коментираме, колко безцелна бе цялата политика на клуба в изминалите години и особенно лятната подготовка. Заслужа си единствено да напиша – браво за мъжеството, г-н Младенов!

За пръв път в последните години при Левски започна да се говори за някакво бъдеще след куп сменени треньори. Взеха се уж добри играчи, гръмките изказвания почти липсваха. Новите спонсори помогнаха на Тодор Батков да привлече добри играчи, поне на визитка. И всичко свърши до тук. Кой е виновен ли? Ами този път май няма главен виновник, но със сигурност Иво Тонев е пръв в листата. Трудно е да се каже какво предстой пред Левски, за повечето играчи сега, след като Лига Европа е вече извън списъка и място на терена няма. Кой ще играе – Жоао Силва или Базил де Карвальо, Опоку или Марсиньо, Пинто или Старокин? Димов или Прохазка, Ели или Ангелов и от там кой ще изгори в центъра, ако Станислав Ангелов играе като дефанзивен халф?

На последно място, но не по-важност, виновни сме НИЕ, феновете и медиите. Защото медиите представиха образ на българския хулиган, който ходи по мачове за да се бие. Да, има и такива фенове. Има ги и в цялата Европа и цяла Латинска Америка, дори и в Африка, където политическите проблеми честно водят до агресия в мачовете от тамошната Шампионска Лига. Защото само когато има интерес, ще има и спонсори, ще има и приходи, а при тези приходи, ако по-горе споменатите точки се спазват, то нещата би трябвало да си дойдат на мястото.

Важно е всеки от нас да осъзнае, че той може да е част от нещо, което може да промени футбола в България. Аз съм фен. Всички спортни журналисти са. Това прави връзката с професията им дори по-близка. Ти, който четеш също си фен. Вече не става дума за това, дали си „червен“, „син“, „зелен“, „черно-бял“, „жълто-черен“ или всеки друг нюанс на футболен отбор, който се сетиш. Става дума за нещо много по-важно. Затова, че големите фен-клубове в България трябва да се обединят. И да изкажат мнението си. Не твърдя, че мнението ми по-горе е на 100 процента вярно, но ако всеки, като мен, реши да се опита да измисли нещо, то тогава цялостният образ на исканията ни ще се получи.

Време е за действия. За да имаме един силен национален отбор, който пак да плаши другите в Европа. За да имаме един силен клубен футбол и да играем отново с Барселона, Байерн (Мюнхен), Милан. Защото в момента сме го докарали до там да се радваме, че ще излъчват Англия, Испания или Италия и просто можем да ги гледаме.

Бъдещето ни е само в нашите ръце!

Оставете коментар

Автор

Иван Райков

Аз съм Иван Райков, от град Раковски. На 17 години съм. Уча в Английската гимназия в Пловдив. Интересувам се от всички видове спорт и специално футбол. Надявам да направим sportvox един от водещите спортни сайтове в България.

Подобни публикации