RSS Публикации | RSS Коментари | Facebook | Twitter |
Регистрация | Вход
Спортният глас на България

Илиана Раева: Нека да запомним този ден и да видим какво ще си кажем след четири години!

Публикувано в: Гимнастика, ЛОНДОН 2012
20:20, 12 авг 2012, Автор: , Преглеждания:258

Старши-треньорът на българския ансамбъл Илиана Раева изрази съжаление, че нейните момичета за изпуснали медал от Олимпиадата в Лондон.

- Г-жо Раева, какво се случи във второто съчетание. Откъде дойдоха тези грешки?

Изпуснахме 100% медал. Да не кажа и сребърен медал. Много силно първо съчетание. Много добре оценено от съдиите. Много грешки на второто съчетание. Дори оценката, която взехме, беше по-висока, отколкото трябваше. Съдиите харесаха съчетанията ни. Адски много съжалявам. Честно казано не съм очаквала да допуснат толкова грешки. Много бяха подготвени. На квалификациите играха без грешка, на подиумите също. Мислех, че ще изиграят вярно. Композицията е сложна, но сбъркаха на елементи, които не бяха толкова рисковани. По-скоро от емоции. В повечко им дойде това, че видяха на таблото, че сме на трето място след първия уред.Истината е, че имахме готов медал, които сами си изпуснахме. Не мога да се сърдя на момичетата. Елена, която допусна трите грешки, е на 18 години. Миналата година тя беше в основата да станем световни шампиони в това съчетание. Не мога да й се скарам. Много е емоционална. Не можа да овладее емоциите. Казах на момичета, че това е спорта и да се научат да слушат докрай. Специално към нея (Елена) се бях обърнала. Михаела също допусна грешки, при това груба грешка, но на рискован елемент. Няма оправдание за грешките. Трябва да се направи един анализ, който ще направим. Трябва да продължат да играят. Италианките и беларускините играят трета олимпиада заедно. Нашите момичета тренират от три години. Мисля, че тепърва ще се научат да се състезават. Това ще бъде един страхотен шамар, който много ще помогне на всички за следващата подготовка. Трупане на много опит е това. В момента какво да ви кажа – много е тежко. Не спират да плачат. Това беше нарисуван сребърен медал. Ако го бяхме изиграли второто съчетание, което ни е по-силно от топките. Ако – няма, има само факти. Безкрайно съжалявам, че разочаровахме толкова много хора, които са искали да спечелим медал. Съжалявам, че не ги зарадвахме.

- Михаела Маевска каза, че най-вероятно ще се откаже. Ще успеете ли да запазите отбора?

- Момичетата трябва да ги запазим, защото са един изключителен ансамбъл. Вече е много научен и е много прегорял. Ще бъде трудно, ако почнем пак от нулата. В основата си ансамбълът ще бъде запазен. Нямаме оправдание, че изтървахме медала. Бяхме готови. Децата бяха много добре подготвени. Сбъркахме. Трябва ни още работа по отношение на психиката. При всички случаи нямаше как да скриеш от момичетата, че отговорността е огромна. Те и друг път са били под голямо напрежение, но явно този път не успяхме, което за мен е ужасно. Тук трябваше да сме най-силни. Бяха страхотно подготвени.

- Психиката ли беше проблемът, след като момичетата са били подготвени?

- Много работихме по отношение на психиката. Това са все пак неизградени характери на 17-18 години. За три години почнахме от нулата. Не мога да им се сърдя. Трябва време. Един отбор се гради и расте. Трябва да прегори. Този тим смятам, че ще продължи да работи в по-голямата си част. Трябва да работим още по-усърдно. България трябва да успее в този спорт. Видяхте и тук, и по света има много публика. Харесват ни.

- Тази вечер ще бъде вероятно най-тежката в техния живот. Как ще ги успокоите?

- Вече ги прегърнах и им казах, че им благодаря за всичко през тези години и че ни предстои много работа. Искам да си вдигнат горе главичките, да се успокоят, че всяко нещо може да се поправи стига да имаш желание. Нека да запомним този ден и да видим какво ще си кажем след четири години. Лично аз за себе си съм направила анализ къде евентуално сбърках.

 SPORTAL.BG

Оставете коментар

Подобни публикации